zwangerschap en atriale fibrillatie

Bloedverdunnende medicijnen om te voorkomen dat tijdens de zwangerschap

Als u boezemfibrilleren, een veel voorkomende hartritmestoornis (aritmie), moet u mogelijk wijzigen hoe u uw conditie te beheren tijdens uw zwangerschap. Bijvoorbeeld, moet u wellicht bepaalde medicijnen tijdens de zwangerschap te vermijden.

Je bent een hoger risico op het ontwikkelen van bloedstolsels in je hart als je boezemfibrilleren. Zwangerschap verhoogt het risico op het ontwikkelen van bloedstolsels in uw benen. Bloedverdunnende medicatie tijdens de zwangerschap kan helpen uw risico op bloedstolsels te verminderen.

Als het mogelijk is, bespreek uw conditie en medicijnen met uw arts voordat u zwanger wordt. De zwangerschap kan hartritmestoornissen verergeren. Echter, het is ook mogelijk om boezemfibrilleren ontwikkelen tijdens je zwangerschap.

Als je bepaalde bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine (Coumadin, Jantoven) neemt, kan uw arts u aanraden het vermijden van deze medicatie gedurende alle of een deel van je zwangerschap. Warfarine is geassocieerd met zwangerschap risico.

Andere orale bloedverdunnende medicatie – met inbegrip van dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto) en apixaban (Eliquis) – Ook dient niet te worden genomen tijdens je zwangerschap. Er zijn niet genoeg studies naar de gevolgen ervan en de veiligheid te bepalen tijdens de zwangerschap.

een bezoek aan uw arts