stoma: aan te passen aan het leven na colostoma, ileostoma of urostoma

U kunt uw stoma verbergen

Aan u, de stoma zak bevestigd aan u is heel duidelijk. Wanneer je in de spiegel kijkt, ziet u de tas onder je kleren. Je zou denken dat elke kabbelen en geluid uit uw stoma is luid en gehoord door iedereen in de zaal.

U kunt dragen wat je wilt als je een stoma

De meeste mensen zullen uw stoma niet merken, tenzij je hen te vertellen over het. Zoals u gewend om uw stoma, zult u erachter te komen tips en trucs om de tas verborgen te houden en de geluiden tot een minimum. Hier zijn enkele ideeën om je slag

U kunt gaan en staan ​​waar je wilt als je een stoma

Vraag een goede vriend of geliefde wiens mening je vertrouwt of uw stoma tas is zichtbaar onder uw kleding of als het klinkt uw stoma merken zijn zo hard als je denkt dat ze zijn. Ieders lichaam maakt geluiden en geuren produceert van tijd tot tijd. Hoewel het pijnlijk kan zijn, laat de angst voor wat er mis zou kunnen gaan houden u uit te gaan over je dag.

U kunt seks en intieme relaties te hebben als je een stoma

Geen kleding is off-limits als je een stoma. Echter, kan uw individuele lichaamscontouren en de locatie van uw stoma wat kleren minder comfortabel maken. Zo kan strakke tailleband of riemen voelen beperkende over uw stoma. Sta open voor experimenteren met verschillende stijlen van kleding.

Maar laat je stoma houden u van het dragen van nauwsluitende kleding of zelfs je badpak. Kijk in stoma badpakken en stammen, die kan worden gevonden door middel van gespecialiseerde retailers.

Het zal een aantal pre-trip planning, maar het hebben van een stoma moet je niet voorkomen dat het reizen. Als u zult reizen per vliegtuig, brengen extra stoma supplies en verpak ze in beide uw handbagage en gecontroleerd zakken.

Denk aan het dragen van een verklaring van uw arts over uw stoma. Deze nota zou kunnen verklaren waarom je een stoma hebt en vraag beveiliging van de luchthaven screeners om uw privacy te respecteren tijdens het zoeken.

Heb je de tijd om te herstellen na een operatie nodig. En afhankelijk van wat voor soort stomaoperatie u hebt, kunt u een aantal tijdelijke seksuele bijwerkingen, zoals erectiestoornissen of vaginale droogheid. Maar seksuele intimiteit kan doorgaan nadat u een stoma.

Als je het gevoel minder aantrekkelijk met uw stoma, neem uw terugkeer naar intimiteit langzaam. Misschien bent u niet klaar om seks te hebben meteen. Bespreek dit met uw partner. Stel voor te beginnen met het aanraken en zoenen. Uw partner kan helpen om je je beter voelt en verzekeren u dat u net zo aantrekkelijk met een stoma.

Neem stappen voor intimiteit om meer vertrouwen te voelen. Leeg en reinig je stomazakje. Controleer de afdichting om ervoor te zorgen dat het krap. Gebruik een ondoorzichtig zakje of probeer een zakje te dekken. Lingerie en Cummerbunds gedaan om een ​​zakje te verbergen of houd het op zijn plaats zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde retailers. Vraag uw stomaverpleegkundige over bedrijven die deze producten te verkopen.

Bepaalde aspecten van seks kan veranderen met een stoma. Misschien vindt u dat sommige seksuele posities onder druk te zetten op uw stoma en zijn ongemakkelijk. Experimenteren met nieuwe functies, zoals liggend op uw kant.

Mensen met een stoma die vaak dateren zorgen te maken over wanneer nieuwe metgezellen te vertellen over hun stoma. Dat is aan jou. Sommige mensen voelen zich meer comfortabel krijgen van het in de open lucht meteen, terwijl anderen willen leren kennen en vertrouwen een potentiële partner eerste. Doe wat goed voelt voor jou. Weten dat de afwijzing is mogelijk, en geven een nieuwe partner tijd om te overwegen wat een stoma betekent om je relatie. Beantwoord de vragen open en eerlijk.

Kom in contact met andere mensen met een stoma – ze soms verwijzen naar zichzelf als stomadragers. Of het nu een steungroep in uw gemeenschap of online, krijgen advies van mensen die zijn geweest er is een geweldige manier om je zelfvertrouwen te vergroten. U kunt vragen dat u beschaamd om uw arts of verpleegkundige zou kunnen vragen. En u kunt tips om u te helpen aan te passen aan het leven met een stoma krijgen.

Praat met anderen met een stoma

een bezoek aan uw arts