spruw

Spruw – ook wel orale candidiasis (kan-dih-DIE-uh-SIS) – is een aandoening waarbij de schimmel Candida albicans zich ophoopt aan de binnenkant van je mond. Candida is een normaal organisme in je mond, maar soms kan overwoekeren en symptomen veroorzaken.

Spruw veroorzaakt roomwit laesies, meestal op je tong of innerlijke wangen. Soms spruw kan zich uitbreiden naar het dak van uw mond, uw tandvlees of amandelen, of de achterkant van je keel.

Hoewel spruw iedereen kan beïnvloeden, is het vaker voor bij baby’s, ouderen en bij mensen met een onderdrukt immuunsysteem of bepaalde aandoeningen, of mensen die bepaalde medicijnen nemen. Spruw is een klein probleem als je gezond bent, maar als je een verzwakt immuunsysteem, kunnen de symptomen van spruw meer ernstige en moeilijk te controleren zijn.

In eerste instantie, kan je niet eens merken symptomen van spruw. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak, symptomen traag of plotseling ontwikkelen, en ze kunnen gedurende dagen, weken of maanden. Tekenen en symptomen kunnen omvatten

In ernstige gevallen kan de laesies neerwaartse verspreid in uw slokdarm – de lange, gespierde buis die zich uitstrekt van de achterkant van je mond naar je maag (Candida oesofagitis). Als dit gebeurt, kan u problemen ondervindt met slikken of het gevoel alsof voedsel is vast komen te zitten in je keel.

In aanvulling op de opvallende witte mond laesies, kunnen baby’s problemen voeding hebben of pietluttig en prikkelbaar. Ze kunnen de infectie aan hun moeders passeren tijdens de borstvoeding. De infectie kan vervolgens doorgeven heen en weer tussen de borsten van de moeder en de mond van de baby.

Vrouwen van wie de borsten zijn besmet met candida kan deze tekens en symptomen

Zuigelingen en moeders die borstvoeding geven

Wanneer een arts te zien

Als u of uw kind zich ontwikkelt pijnlijke witte laesies in de mond, raadpleeg dan uw arts of tandarts. Als lijster ontwikkelt bij oudere kinderen of tieners, medische zorg. Een onderliggende medische aandoening of bepaalde behandelingen kan de oorzaak zijn.

Gewoonlijk immuunsysteem werkt schadelijke binnendringende organismen, zoals virussen, bacteriën en schimmels afstoten, terwijl het evenwicht tussen “goede” en “slechte” microben die normaal bewonen lichaam. Maar soms deze beschermende mechanismen falen, verhoging van het aantal candida schimmels en waardoor een spruw infectie aan te slaan.

Wat je kunt doen

Spruw en andere Candida infecties kunnen optreden wanneer het immuunsysteem wordt verzwakt door ziekten of geneesmiddelen zoals prednison, of als antibiotica verstoren de natuurlijke balans van micro-organismen in het lichaam.

Wat te verwachten van uw arts

Deze ziekten en voorwaarden kunt u meer vatbaar voor spruw infectie te maken

Als spruw in uw slokdarm

Iedereen kan spruw ontwikkelen, maar de infectie komt vaker voor bij bepaalde mensen. Risicofactoren zijn

Spruw is zelden een probleem voor gezonde kinderen en volwassenen, maar de infectie kan ook terugkeren nadat deze is behandeld. Voor mensen met een verlaagde immuniteit, zoals van HIV of kanker echter spruw kan ernstiger zijn. Onbehandelde spruw kan leiden tot meer ernstige systemische candida-infecties.

Als u een onderdrukt immuunsysteem

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of kinderarts. Echter, als u een onderliggende aandoening die is bij te dragen aan het probleem, je kan dan worden doorverwezen naar een specialist voor de behandeling.

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak te krijgen.

Voor spruw, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te omvatten

Aarzel niet om alle overige vraagstukken die zich voordoen om u te vragen.

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen, zoals

Spruw kan meestal worden gediagnosticeerd simpelweg door naar de laesies, maar soms een klein monster wordt onderzocht onder een microscoop om de diagnose te bevestigen.

Bij oudere kinderen of tieners die geen geïdentificeerde risicofactoren, kan een onderliggende medische aandoening de oorzaak van spruw zijn. Als uw arts vermoedt dat het geval is, zal hij of zij waarschijnlijk het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek en aan te bevelen bepaalde bloedonderzoeken te helpen bij het vinden van de oorzaak van het probleem.

Lijster, dat zich uitstrekt tot in de slokdarm kunnen ernstig zijn. Om te helpen bij het vaststellen deze aandoening, kan uw arts u vragen om één of beide van deze tests

Het doel van een spruw behandeling is om de snelle verspreiding van de schimmel te stoppen, maar de beste aanpak kan afhankelijk van uw leeftijd, uw algehele gezondheid en de oorzaak van de infectie.

Deze suggesties kunnen helpen tijdens een uitbraak van spruw

Deze maatregelen kunnen helpen uw risico op het ontwikkelen van candida infecties te verminderen

een bezoek aan uw arts