prolactinoma behandelingen en drugs

Doelen in de behandeling van prolactinoom omvatten

Prolactinoma behandeling bestaat uit twee belangrijke therapieën: medicijnen en chirurgie.

Orale medicatie kan vaak de productie van prolactine verminderen en elimineren van symptomen. Medicijnen kunnen ook krimpen de tumor. Echter langdurige behandeling met medicijnen is algemeen noodzakelijk.

Artsen gebruiken geneesmiddelen bekend als dopamine-agonisten voor de behandeling van prolactinoom. Deze drugs bootsen de effecten van dopamine – de stof in de hersenen die normaal gesproken controleert prolactine productie – maar ze zijn veel krachtiger en langdurig. Vaak voorgeschreven medicijnen zijn onder andere bromocriptine (Cycloset, Parlodel) en cabergoline. Deze medicijnen verlagen prolactine productie en kan de tumor in de meeste mensen met prolactinoma krimpen.

medicijnen

Medicatie tijdens de zwangerschap

Bromocriptine is de beste medicijn bij de behandeling van vrouwen die willen hun vruchtbaarheid te herstellen. Echter, zodra je zwanger wordt, zal uw arts waarschijnlijk adviseren te stoppen met het nemen van een van beide medicijnen.

Hoewel beide drugs veilig in het begin van de zwangerschap worden beschouwd, is hun veiligheid tijdens de zwangerschap niet bekend. Echter, als je een groot prolactinoom of ontwikkel je tekenen en symptomen zoals hoofdpijn of visie verandert, kan uw arts adviseren dat u uw medicatie opnieuw opstarten om complicaties van de prolactinoom te voorkomen.

Vaak voorkomende bijwerkingen

Als u wordt behandeld voor prolactinoom en je zou graag een gezin te stichten, is het best om uw mogelijkheden te bespreken met uw arts voordat u zwanger wordt.

Chirurgie

Misselijkheid en braken, verstopte neus, hoofdpijn en slaperigheid zijn vaak voorkomende bijwerkingen van deze medicijnen. Echter, deze bijwerkingen vaak kan worden geminimaliseerd als uw arts begint u met een zeer lage dosis van de medicatie en geleidelijk verhoogt de dosis.

bestraling

Cabergoline is de voorkeursbehandeling omdat het lijkt effectiever dan bromocriptine is. Het heeft ook minder frequent en minder ernstige bijwerkingen. Echter, het is duurder dan bromocriptine en het is nieuwer, zodat de veiligheid op lange termijn record wordt niet zo goed bekend.

Er zijn zeldzame gevallen van hartklep schade met cabergoline geweest, maar meestal bij mensen die veel hogere doses voor de ziekte van Parkinson. Sommige mensen kunnen ook de ontwikkeling van dwangmatig gedrag, zoals gokken, terwijl het nemen van deze medicijnen.

Als medicatie krimpt de tumor aanzienlijk en uw prolactine niveau blijft normaal voor twee jaar, kunt u in staat om afbouwen van de medicatie onder begeleiding van uw arts. Maar herhaling is gemeenschappelijk. Stop niet met uw medicatie zonder goedkeuring van uw arts.

Als medicamenteuze behandeling voor prolactinoom niet werkt of je kan de medicatie niet tolereren, kan een operatie om de tumor te verwijderen een optie zijn. Chirurgie kan nodig zijn om de druk op de zenuwen die uw visie controle.

Het type operatie gaat zal grotendeels afhangen van de grootte en de omvang van de tumor

Het resultaat van de operatie is afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor en de prolactine spiegels voor de operatie, en de vaardigheid van de chirurg. Hoe hoger het prolactine niveau, hoe slanker de kans dat prolactine productie weer normaal na de operatie.

Chirurgie corrigeert de prolactine niveau bij de meeste mensen met een kleine hypofyse tumoren. Veel hypofysetumoren terug binnen vijf jaar na de operatie. Voor mensen met grotere tumoren die slechts gedeeltelijk kan worden verwijderd, medicamenteuze behandeling kan vaak de prolactinehoeveelheid terug tot een normaal niveau na de operatie.

Voor mensen die niet reageren op medicatie en geen kandidaat voor chirurgie, stralingstherapie kan een optie zijn.