primaire hyperparathyreoïdie

Primaire hyperparathyroïdie

Wat is de primaire hyperparathyreoïdie?

Wat is de primaire hyperparathyreoïdie ?; Wat zijn de bijschildklieren ?; Wat zijn de effecten van hoge PTH niveaus ?; Waarom is calcium belangrijk ?; Wat veroorzaakt primaire hyperparathyreoïdie ?; Wat zijn de symptomen van primaire hyperparathyreoïdie ?; Hoe wordt primaire hyperparathyreoïdie gediagnosticeerd ?; Wat tests kunnen worden uitgevoerd om te controleren op mogelijke complicaties ?; Hoe wordt primaire hyperparathyreoïdie behandeld ?; Welke zorgverleners zijn gespecialiseerd in de behandeling van primaire hyperparathyreoïdie ?; Het eten, dieet en voeding; Punten om te onthouden;

Primaire hyperparathyreoïdie is een aandoening van de bijschildklieren, ook wel bijschildklieren. “Primair” betekent deze aandoening zijn oorsprong in de bijschildklieren. Bij primaire hyperparathyroïdie, één of meer van de bijschildklieren overactief. Hierdoor de klier releases teveel parathyroïdhormoon (PTH). De aandoening die de problemen die optreden in de rest van het lichaam als gevolg van teveel PTH, bijvoorbeeld verlies van calcium uit botten.

In de Verenigde Staten, ongeveer 100.000 mensen ontwikkelen primaire hyperparathyreoïdie per jaar. 1 De aandoening wordt meestal gediagnosticeerd bij mensen tussen de leeftijd van 50 en 60, en vrouwen worden getroffen ongeveer drie keer zo vaak als mannen. 2

Secundaire of reactieve, kan hyperparathyroïdie optreden als er een probleem zoals nierfalen zorgt ervoor dat de bijschildklieren overactief zijn.

Wat zijn de bijschildklieren?

De bijschildklieren zijn vier erwt klieren gelegen aan of nabij de schildklier in de hals. Soms wordt een persoon geboren met één of meer van de bijschildklieren op een andere locatie. Bijvoorbeeld kan een klier worden ingebed in de schildklier, de thymus een immuunsysteem-orgaan in de borst of elders in dit gebied. Hierbij wordt meestal echter de bijschildklieren normaal functioneren.

spier zwakte; vermoeidheid en een grotere behoefte aan slaap; gevoelens van depressie; pijn en pijn in botten en gewrichten

De bijschildklieren op of nabij de schildklier in de hals.

verlies van eetlust; misselijkheid; braken; constipatie; verwarring of verminderde denken en geheugen; verhoogde dorst en plassen

De bijschildklieren zijn lichaamsdeel endocriene systeem. Endocriene klieren produceren, opslaan en hormonen afgeven, die reizen in de bloedbaan cellen elders in het lichaam richten en sturen activiteit van de cellen.

Hoewel hun namen lijken, de schildklier en bijschildklieren geheel verschillende klieren, elke producerende verschillende hormonen met specifieke functies. De bijschildklieren produceren PTH, een hormoon dat helpt om de juiste balans van calcium in het lichaam. PTH regelt de hoeveelheid calcium in het bloed vrijkomen van calcium uit bot, de absorptie van calcium in de kleine darm en de uitscheiding van calcium in de urine.

Wanneer het niveau van calcium in het bloed te laag is, normale bijschildklieren los net genoeg PTH op het calciumgehalte in het bloed te herstellen.

Botmineraaldichtheid proef. Dual-energie x-ray absorptiometrie, ook wel een DXA of DEXA scan maakt gebruik van een lage dosis x-stralen om de botdichtheid te meten. Tijdens de test, een persoon ligt op een padded tafel, terwijl een technicus van de scanner over het lichaam van de persoon beweegt. DXA-scans worden uitgevoerd in het kantoor van een zorgverlener, poliklinische centrum, of het ziekenhuis door een speciaal opgeleide technicus en door een metabolische botziekte deskundige of radioloog-een arts die gespecialiseerd is in medische beeldvorming-of andere specialisten kan worden geïnterpreteerd, verdoving is niet nodig . De test kan helpen beoordelen botverlies en risico van fracturen .; Echografie. Ultrasound gebruikt een apparaat genaamd een transducer, die veilig, pijnloze geluidsgolven organen niet met een beeld van hun structuur te creëren. De procedure is in het kantoor van een zorgverlener, poliklinische centrum of ziekenhuis uitgevoerd door een speciaal opgeleide technicus, en de beelden worden geïnterpreteerd door een radioloog, wordt verdoving niet nodig. De beelden kan de aanwezigheid van nierstenen te laten zien .; Gecomputeriseerde tomografie (CT) scan. CT scans gebruiken een combinatie van x-stralen en computertechnologie om driedimensionale (3-D) beelden. Een CT-scan kan de injectie van een speciale kleurstof, genoemd contrastmiddel bevatten. CT-scans eisen dat de persoon op een tafel die dia’s in een tunnel-vormige apparaat waar de x-stralen worden genomen om te liegen. De procedure wordt uitgevoerd in een poliklinische centrum of het ziekenhuis door een x-ray technicus, en de beelden worden geïnterpreteerd door een radioloog, wordt verdoving niet nodig. CT scans aanwezigheid van nierstenen tonen .; Urine collectie. Een 24-uurs urine collectie kan worden gedaan aan geselecteerde chemische stoffen, zoals calcium en creatinine, een afvalproduct gezonde nieren te verwijderen meten. De persoon verzamelt urine gedurende een periode van 24 uur, en de urine wordt naar een laboratorium gestuurd voor analyse. Het urineverzamelsysteem kan informatie over nierschade, de kans op nierstenen, en het risico van familiale hypocalciuric hypercalciëmie .; 25-hydroxy-vitamine D bloedonderzoek. Deze test wordt aanbevolen omdat vitamine D-tekort komt vaak voor bij mensen met primaire hyperparathyreoïdie.

Minimaal invasieve parathyroïdectomie. Dit type operatie, die kan worden uitgevoerd op een poliklinische basis, kan worden gebruikt wanneer slechts één van de bijschildklieren waarschijnlijk overactief. Geleid door een tumor-weergavetest maakt de chirurg een kleine incisie in de nek naar de klier te verwijderen. De kleine incisie betekent dat patiënten bevatten minder pijn en een sneller herstel dan meer invasieve chirurgie. Lokale of algemene anesthesie worden gebruikt voor dit type van chirurgie .; Standard halsexploratie. Dit type chirurgie impliceert een grotere incisie waarmee de chirurg toegang en onderzoeken alle vier bijschildklieren en verwijder de overactieve degenen. Dit type operatie is uitgebreider en vereist doorgaans ziekenhuisopname van 1-2 dagen. Chirurgen gebruiken deze aanpak als ze van plan om meer dan een klier inspecteren. Algemene anesthesie wordt gebruikt voor dit type van chirurgie.

Hoge PTH levels leiden tot de botten vrij te geven verhoogde hoeveelheden van calcium in het bloed, waardoor het bloed calcium niveaus boven normaal uit te stijgen. Het verlies van calcium uit de botten kunnen de botten verzwakken. Ook kunnen de dunne darm meer calcium te absorberen uit voedsel, waardoor de overmaat calcium in het bloed. Vanwege de hoge calciumniveau in het bloed, de nieren meer calcium in de urine, wat kan leiden tot nierstenen.

Hoog calciumgehalte in het bloed kunnen bijdragen tot andere problemen, zoals hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, en moeite met concentratie. Er is echter meer onderzoek nodig om beter te begrijpen hoe primaire hyperparathyreoïdie invloed op het cardiovasculaire systeem-het hart en de bloedvaten-en het centrale zenuwstelsel van de hersenen en het ruggenmerg.

Calcium is essentieel voor een goede gezondheid. Calcium speelt een belangrijke rol in bot en tanden ontwikkeling, gecombineerd met fosfor, versterkt de botten en tanden. Calcium helpt ook de spieren contract en zenuwen te zenden signalen.

Wat zijn de effecten van hoge PTH niveaus?

In ongeveer 80 procent van de mensen met primaire hyperparathyroïdie, een goedaardige of goedaardige tumor heet een adenoom is gevormd in één van de bijschildklieren. 2 De tumor zorgt ervoor dat de schildklier overactief worden. In de meeste andere gevallen de overmaat hormoon komt van twee of meer overactieve bijschildklieren, een aandoening genaamd meervoudige tumoren of hyperplasie. In zeldzame gevallen wordt primaire hyperparathyreoïdie veroorzaakt door kanker van een bijschildklier.

In de meeste gevallen hoeft zorgverleners niet weten waarom adenoom of meerdere tumoren voorkomen in de bijschildklieren. De meeste mensen met primaire hyperparathyroïdie geen familiegeschiedenis van de ziekte, maar soms kan worden gekoppeld aan een erfelijke probleem. Bijvoorbeeld, familiaire multipele endocriene neoplasie type 1 is een zeldzame erfelijke syndroom dat meerdere tumoren veroorzaakt bij de parathyroïde klieren en de pancreas en de hypofyse. Andere zeldzame genetische afwijking, familiale hypocalciuric hypercalciëmie veroorzaakt een soort hyperparathyroïdie die atypisch, deels omdat het niet reageert op standaard parathyroïd chirurgie.

De meeste mensen met primaire hyperparathyreoïdie hebben geen symptomen. Wanneer de symptomen verschijnen ze vaak mild en niet-specifieke, zoals

Mensen met meer ernstige ziekte kan hebben

Deze symptomen zijn voornamelijk te wijten aan het hoge calciumgehalte in het bloed als gevolg van overmatige PTH.

Zorgverleners diagnosticeren primaire hyperparathyreoïdie wanneer een persoon heeft een hoge bloed calcium en PTH levels. Hoog calciumgehalte in het bloed is meestal het eerste teken dat zorgverleners leidt tot bijschildklier overactiviteit vermoeden. Andere ziekten kunnen veroorzaken hoge calciumgehalte in het bloed, maar alleen in primaire hyperparathyreoïdie is de verhoogde calcium het resultaat van teveel PTH.

Routine bloedonderzoek dat scherm voor een breed scala van aandoeningen, met inbegrip van hoge calciumgehalte in het bloed, helpen zorgverleners diagnosticeren primaire hyperparathyreoïdie bij mensen met een milde vorm van de aandoening en zijn vrij van symptomen. Voor een bloedonderzoek, wordt bloed afgenomen op het kantoor of commerciële faciliteit een zorgverlener en verzonden naar een laboratorium voor analyse.

Zodra de diagnose van primaire hyperparathyroïdie wordt vastgesteld, kunnen andere tests uitgevoerd om complicaties te beoordelen

Waarom is calcium belangrijk?

zijn vrij van symptomen; hebben slechts licht verhoogde calciumgehalte in het bloed; een normale nieren en botdichtheid

drink veel water; oefen regelmatig; vermijden bepaalde diuretica, zoals thiaziden

mensenleeftijden 1-70 jaar vereisen 600 Internationale Eenheden (IE); mensen leeftijd 71 jaar en ouder kan verlangen zo veel als 800 IU

Primaire hyperparathyroïdie is een aandoening van de bijschildklieren, waarbij één of meer van de bijschildklieren overactief. Hierdoor de klier releases teveel parathyroïdhormoon (PTH) .; Hoge PTH levels leiden tot de botten vrij te geven verhoogde calcium in het bloed, waardoor het bloed calcium niveaus boven normaal uit te stijgen. T hij het verlies van calcium uit de botten kunnen de botten verzwakken. Vanwege de hoge calciumniveau in het bloed, de nieren meer calcium in de urine, wat kan leiden tot nierstenen .; De meeste mensen met primaire hyperparathyreoïdie hebben geen symptomen. Wanneer de symptomen verschijnen ze vaak mild en niet-specifieke, zoals spierzwakte, vermoeidheid, verhoogde behoefte aan slaap, gevoelens van depressie of pijn in botten en gewrichten .; Mensen met meer ernstige primaire hyperparathyreoïdie kunnen symptomen zoals verlies van eetlust, misselijkheid, braken, constipatie, verwarring of verminderde denken en geheugen, en een verhoogde dorst en plassen hebben .; Zorgverleners diagnosticeren primaire hyperparathyreoïdie wanneer een persoon heeft een hoge bloed calcium en PTH niveaus .; Operatie om de overactieve bijschildklier of klieren te verwijderen is de enige definitieve behandeling van de aandoening. Wanneer uitgevoerd door ervaren endocriene chirurgen, chirurgie geneest primaire hyperparathyreoïdie in meer dan 95 procent van de operaties. Sommige mensen die milde primaire hyperparathyroïdie hoeven niet noodzakelijk onmiddellijke of zelfs een operatie en kan veilig worden bewaakt. Mensen met een primaire hyperparathyreoïdie wegens familiale hypocalciuric hypercalcemie mag geen operatie.

Operatie om de overactieve bijschildklier of klieren te verwijderen is de enige definitieve behandeling van de aandoening, vooral wanneer de patiënt een hoog calciumniveau in het bloed en is een breuk of een niersteen had. Bij patiënten die geen symptomen vertonen, worden richtlijnen gebruikt voor het identificeren die zouden kunnen profiteren van de bijschildklier chirurgie. 3

Wat veroorzaakt primaire hyperparathyreoïdie?

Wanneer uitgevoerd door ervaren endocriene chirurgen, chirurgie geneest primaire hyperparathyreoïdie in meer dan 95 procent van de operaties. 2

Chirurgen maken vaak gebruik van beeldvormende onderzoeken voor de operatie om de overactieve schildklier te verwijderen te vinden. De meest gebruikte tests zijn sestamibi en echografieën. In een sestamibi scan, ontvangt de patiënt een injectie van een geringe hoeveelheid radioactieve kleurstof die geabsorbeerd wordt door overactieve bijschildklieren. De overactieve klieren kan dan worden bekeken met behulp van een speciale camera.

Chirurgen gebruiken twee belangrijke strategieën om de overactieve klier of klieren te verwijderen

Bijna alle mensen met primaire hyperparathyreoïdie die symptomen kunnen profiteren van een operatie. Experts geloven dat mensen zonder symptomen, maar die voldoen aan richtlijnen voor de operatie zullen ook profiteren van een operatie. Chirurgie kan leiden tot verbeterde botdichtheid en minder breuken en kan de kans op vorming van nierstenen verminderen. Andere potentiële voordelen worden bestudeerd door de onderzoekers.

Chirurgie voor primaire hyperparathyreoïdie heeft een complicatie tarief van 1-3 procent wanneer deze wordt uitgevoerd door ervaren endocriene chirurgen. 4 Zelden chirurgische ingreep ervaring beschadiging van de zenuwen die de stembanden, die spraak kan beïnvloeden. Een klein aantal patiënten verliezen al hun gezonde bijschildklierweefsel en daarmee de ontwikkeling van chronische lage calciumgehalte, waarbij levenslange behandeling met calcium en een vorm van vitamine D. Deze complicatie wordt hypoparathyroïdie genoemd. Het percentage complicaties is iets hoger voor operaties op meerdere tumoren dan voor een enkele adenoom omdat meer uitgebreide operatie nodig is.

Mensen met een primaire hyperparathyreoïdie wegens familiale hypocalciuric hypercalcemie mag geen operatie.

Sommige mensen die milde primaire hyperparathyroïdie hoeven niet noodzakelijk onmiddellijke of zelfs een operatie en kan veilig worden bewaakt. Mensen kunnen wensen met hun zorgverzekeraar over de lange-termijn monitoring praten als ze

Wat zijn de symptomen van primaire hyperparathyreoïdie?

Langdurige bewaking moet ook periodieke klinische evaluaties, jaarlijkse serum calcium metingen jaarlijkse metingen van de serumcreatinine de nierfunctie te controleren, en de botdichtheid metingen om de 1 tot 2 jaar.

Hoe wordt primaire hyperparathyreoïdie vastgesteld?

Vitamine D-tekort moet worden gecorrigeerd indien aanwezig. Patiënten die worden gecontroleerd hoeft calcium niet beperken in hun voeding.

Als de patiënt en zorgverlener kiezen voor de lange termijn monitoring, dient de patiënt

Wat tests kunnen worden uitgevoerd om te controleren op mogelijke complicaties?

Ofwel immobilisatie-het onvermogen om te verhuizen als gevolg van ziekte of letsel-of gastro-intestinale ziekte met braken of diarree die leidt tot uitdroging kan calciumgehalte in het bloed veroorzaken bij iemand met primaire hyperparathyreoïdie verder stijgen. Mensen met een primaire hyperparathyreoïdie moeten medische hulp te zoeken als ze zich geïmmobiliseerde of uitgedroogd als gevolg van braken of diarree.

Hoe wordt primaire hyperparathyreoïdie behandeld?

Calcimimetica zijn een nieuwe klasse van geneesmiddelen die bijschildklier secretie van PTH verlagen. De calcimimetische, cinacalcet (Sensipar), is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration voor de behandeling van secundaire hyperparathyreoïdie veroorzaakt door dialyse-a-bloed filteren behandeling voor nierfalen-en primaire hyperparathyreoïdie veroorzaakt door bijschildklier kanker. Cinacalcet is ook goedgekeurd voor de behandeling van hypercalciëmie in verband met primaire hyperparathyreoïdie.

Een aantal andere geneesmiddelen worden onderzocht om te zien of zij nuttig bij de behandeling primaire hyperparathyroïdie kan zijn. Deze medicijnen zijn onder andere bisfosfonaten en selectieve oestrogeen receptor modulators.

Primaire hyperparathyreoïdie wordt behandeld door endocrinologen-artsen die gespecialiseerd zijn in hormonale problemen-en nefrologen-artsen die zijn gespecialiseerd in nierziekten. Chirurgie voor primaire hyperparathyreoïdie wordt meestal uitgevoerd door endocriene chirurgen; hoofd en nek chirurgen; en oor, neus en keel chirurgen. Organisaties die mensen met primaire hyperparathyreoïdie helpen kan aanvullende informatie om te helpen bij het vinden van een gekwalificeerde zorgverlener de buurt te hebben. Een aantal van deze organisaties zijn opgenomen in de sectie “Meer informatie”.

Eten, dieet en voeding is niet aangetoond dat het een rol bij het ontstaan ​​of voorkomen van primaire hyperparathyroïdie spelen.

Welke zorgverleners zijn gespecialiseerd in de behandeling van primaire hyperparathyreoïdie?

Vitamine D. Experts raden het corrigeren van vitamine D-tekort bij mensen met primaire hyperparathyreoïdie tot een serum niveau van 25-hydroxy-vitamine D meer dan 20 nanogram per deciliter (50 nanomol per liter) te bereiken. Onderzoek is gaande om de optimale dosering en regimes van vitamine D-suppletie voor mensen met primaire hyperparathyreoïdie te bepalen.

Eten, dieet en voeding

Punten om te onthouden

extra Referenties

Voor de gezonde overheidsfinanciën, het Institute of Medicine (IOM) richtlijnen voor de inname van vitamine D zijn

IOM beveelt ook dat niet meer dan 4000 IU vitamine D worden genomen per dag.

Calcium. Mensen met primaire hyperparathyroïdie zonder symptomen die worden gecontroleerd hoeft te beperken calcium in hun dieet. Mensen met een laag calciumgehalte in het bloed als gevolg van het verlies van alle bijschildklierweefsel van een operatie zal moeten calciumsupplementen te nemen voor de rest van hun leven.

Om te zorgen voor een gecoördineerd en veilige zorg, moeten mensen hun gebruik van complementaire en alternatieve geneeskunde praktijken, met inbegrip van het gebruik van voedingssupplementen te bespreken met hun zorgverlener. Tips voor het praten met zorgverleners zijn verkrijgbaar via het Nationaal Centrum voor complementaire en Integrative Health.

Arnold A en Marx SJ. Familial hyperparathyroïdie (met inbegrip van mannen, de stad Hamburg, en HPT-JT). In: Rosen, CJ, ed. Primer op de Metabole Ziekten Bone and Mineral Metabolism, 7th ed. Washington, D.C. .: American Society of Bone and Mineral Research; 2009: 361-367.

Eastell R, Arnold A, Brandi ML, et al. Diagnose van asymptomatische primaire hyperparathyreoïdie: werkzaamheden van de Derde Internationale Workshop. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 2009; 94 (2): 340-350.

Golden SH, Robinson KA, Saldanha I, Anton B en Ladenson PW. Prevalentie en incidentie van endocriene en metabole stoornissen in de Verenigde Staten: een algehele herziening. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 2009; 94 (6): 1853-1878.

Khan A, Grey A, en Shoback D. De medische behandeling van asymptomatische primaire hyperparathyreoïdie: werkzaamheden van de Derde Internationale Workshop. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 2009; 94 (2): 373-381.

Silverberg SJ, Lewiecki EM, Mosekilde L, M Pauw en Rubin MR. Presentatie van asymptomatische primaire hyperparathyreoïdie: werkzaamheden van de Derde Internationale Workshop. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 2009; 94 (2): 351-365.

Het National Institute of Diabetes en spijsvertering en Kidney Diseases ernment) en andere componenten van theernment ernment) uit te voeren en steun het onderzoek naar een groot aantal ziekten en aandoeningen.

Wat zijn, en zijn ze geschikt voor u ?; maken deel uit van het klinisch onderzoek en in het hart van alle medische vooruitgang. kijken naar nieuwe manieren om te voorkomen, op te sporen, of behandeling van de ziekte. Onderzoekers ook gebruiken om te kijken naar andere aspecten van de zorg, zoals het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met chronische ziekten. Zoek uit of precies bij u passen.

Wat zijn open ?; die momenteel open en werven kan worden bekeken op www.ClinicalTrials.

Deze informatie kan content over medicatie en, wanneer genomen zoals voorgeschreven, de voorwaarden ze behandelen bevatten. Toen voorbereid, deze inhoud onder de meest actuele gegevens beschikbaar. Voor updates of voor vragen over medicijnen, contact opnemen met de Amerikaanse Food and Drug Administration gratis op 1-888-INFOernment (1-888-463-6332) of bezoek wwwernment. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

De U.S.ernment onderschrijft of aanzetten een specifiek commercieel product of bedrijf. Handel, proprietary, of bedrijfsnamen die in dit document worden alleen gebruikt, omdat zij in het kader van de verstrekte informatie nodig worden geacht. Als een product niet wordt vermeld, is het verzuim niet zeggen of impliceren dat het product is onbevredigend.

Theernment danken; John P. Bilezikian, M.D., Columbia University, Stephen Marx, M.D., ernment

augustus 2012