post-traumatische stress stoornis (PTSS)

Post-traumatische stress-stoornis (PTSS) is een psychische aandoening die wordt veroorzaakt door een angstaanjagende gebeurtenis – hetzij te ervaren of getuige van het. Symptomen kunnen zijn: flashbacks, nachtmerries en ernstige angst, maar ook oncontroleerbare gedachten over het evenement.

Veel mensen die gaan door traumatische gebeurtenissen moeite hebben met het aanpassen van en het omgaan voor een tijdje, maar ze hebben geen PTSS hebben – met de tijd en een goede zelfzorg, ze meestal beter. Maar als de symptomen erger worden of de laatste maanden of zelfs jaren en interfereren met uw functioneren, kunt u PTSS te hebben.

Het krijgen van een effectieve behandeling na PTSS-symptomen ontwikkelen kan van cruciaal belang zijn om de symptomen te verminderen en verbeteren van de functie.

Post-traumatische stress-stoornis symptomen kunnen beginnen binnen drie maanden na een traumatische gebeurtenis, maar soms symptomen kunnen niet pas jaren na het evenement. Deze symptomen veroorzaken grote problemen in het sociaal of werksituaties en in relaties.

PTSS-symptomen zijn over het algemeen onderverdeeld in vier soorten: intrusieve herinneringen, vermijding, negatieve veranderingen in het denken en de stemming, of veranderingen in de emotionele reacties.

Symptomen van intrusieve herinneringen kunnen omvatten

De symptomen van vermijding kan omvatten

intrusieve herinneringen

vermijding

Symptomen van negatieve veranderingen in het denken en stemming kan omvatten

Symptomen van veranderingen in de emotionele reacties (ook wel opwinding symptomen) kan omvatten

Negatieve veranderingen in het denken en stemming

PTSS symptomen kunnen variëren in intensiteit in de tijd. U kunt meer PTSS-symptomen hebben wanneer je je gestresst in het algemeen, of wanneer u in herinnering van wat loop je meegemaakt. Zo kan je een auto backfire hoor en beleef de bestrijding van ervaringen. Of je kan een verslag over het nieuws te zien over een aanranding en voelen zich overmand door herinneringen aan uw eigen aanval.

Veranderingen in de emotionele reacties

Als u verontrustende gedachten en gevoelens over een traumatische gebeurtenis voor meer dan een maand, als ze ernstig is, of als je het gevoel dat je moeite hebt om je leven weer onder controle, overleg dan met uw zorgverlener. Krijg de behandeling zo snel mogelijk te helpen voorkomen dat PTSS-symptomen erger.

Intensiteit van de symptomen

Als u of iemand die je kent is het hebben van suïcidale gedachten, hulp krijgen meteen door middel van één of meer van deze middelen

Wanneer een arts te zien

Als je denkt dat je jezelf pijn doen of een poging zelfmoord, bezoek onmiddellijk uw arts of uw lokale alarmnummer.

Als u zelfmoordgedachten

Als je iemand die in gevaar is van het plegen van zelfmoord of een zelfmoordpoging heeft gedaan weet, zorg ervoor dat iemand blijft bij die persoon. U dient uw arts of uw lokale alarmnummer te bezoeken onmiddellijk. Of, als u dat veilig kunt doen, neemt u de persoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis spoedeisende hulp.

U kunt post-traumatische stress-stoornis te ontwikkelen als je door, zien of te leren over een gebeurtenis waarbij feitelijke of dreigende dood, ernstig letsel of seksuele overtreding.

Artsen zijn niet zeker waarom sommige mensen PTSS. Zoals met de meeste psychische problemen, is PTSS waarschijnlijk veroorzaakt door een complexe mix van

Mensen van alle leeftijden kunnen post-traumatische stress stoornis. Echter, sommige factoren die u meer kans op het ontwikkelen van PTSS na een traumatische gebeurtenis, zoals maken

De meest voorkomende gebeurtenissen die tot de ontwikkeling van PTSS omvatten

Veel andere traumatische gebeurtenissen kunnen ook leiden tot PTSS, zoals brand, natuurramp, overval, diefstal, auto-ongeluk, vliegtuigongeluk, marteling, ontvoering, levensbedreigende medische diagnose, terroristische aanslagen en andere extreme of levensbedreigende gebeurtenissen.

je werk, je relaties, je gezondheid en plezier van uw dagelijkse activiteiten: Post-traumatische stress-stoornis kan je hele leven verstoren.

Het hebben van PTSS kan ook het risico op andere psychische problemen, zoals te verhogen

Als u denkt dat u post-traumatische stress-stoornis, een afspraak maken met uw primaire zorgverlener of een geestelijke gezondheid provider. Hier is wat informatie om u te helpen voor te bereiden op uw afspraak, en wat te verwachten.

Wanneer nood hulp te krijgen

Voordat uw afspraak, maak een lijst van

Soorten traumatische gebeurtenissen

Neem een ​​vertrouwd familielid of vriend mee, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om de informatie aan u onthouden.

Wat je kunt doen

Wat te verwachten van uw arts

Maak een lijst van vragen te stellen, zodat u het meeste uit uw afspraak te maken. Voor PTSS, een aantal fundamentele vragen omvatten

Aarzel niet om vragen te stellen wanneer je iets niet begrijpt.

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Wees bereid om ze te beantwoorden om tijd te reserveren om te gaan over alle punten die u wilt scherpstellen. Uw arts kan vragen

Post-traumatische stress-stoornis is gediagnosticeerd op basis van symptomen en een gedegen psychologische evaluatie. Uw zorgverzekeraar zal waarschijnlijk vragen u om uw tekenen en symptomen en de gebeurtenis die leidden om ze te beschrijven. Je kan ook een lichamelijk onderzoek om te controleren of medische problemen.

Te worden gediagnosticeerd met PTSS, moet u de criteria in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), gepubliceerd door de American Psychiatric Association voldoen. Dit handboek wordt gebruikt door de geestelijke gezondheid providers om psychische aandoeningen te diagnosticeren en door verzekeringsmaatschappijen te vergoeden voor de behandeling.

De diagnose van PTSS vereist blootstelling aan een gebeurtenis die betrokken zijn of in het bezit van de dreiging van de dood, geweld of ernstige verwondingen. Blootstelling kan gebeuren in één of meer van deze manieren

Treedt een of meer van de volgende verschijnselen na de traumatische gebeurtenis

Bovendien, voor meer dan een maand na de traumatische gebeurtenis kan u

Uw symptomen veroorzaken aanzienlijke ellende in je leven of interfereren met uw vermogen om te gaan over uw normale dagelijkse taken.

Voor kinderen jonger dan 6 jaar oud, tekenen en symptomen kunnen zijn

Post-traumatische stress-stoornis behandeling kan u helpen om een ​​gevoel van controle terug te krijgen over je leven. De primaire behandeling is psychotherapie, maar omvat vaak medicatie. De combinatie van deze behandelingen kunnen helpen bij het verbeteren van uw symptomen, leert u vaardigheden om uw klachten te pakken, helpen zich beter voelt over jezelf en te leren manieren om te gaan indien er symptomen weer voordoen.

Psychotherapie en medicatie kan u ook helpen als u andere problemen met betrekking tot uw traumatische ervaring, zoals depressie, angst, of misbruik van alcohol of drugs hebben ontwikkeld. Je hoeft niet te proberen om de last van PTSS te behandelen op uw eigen.

Verschillende soorten psychotherapie, ook wel praattherapie kan worden gebruikt om kinderen en volwassenen te behandelen met PTSS. Sommige vormen van psychotherapie gebruikt in PTSD behandeling omvatten

Al deze benaderingen kunnen u helpen bij de controle van blijvende angst na een traumatische gebeurtenis te krijgen. U en uw zorgverlener kan bespreken wat voor soort therapie of combinatie van therapieën het best kan voldoen aan uw behoeften.

U kunt individuele therapie, groepstherapie of beide te proberen. Groepstherapie kan een manier te verbinden met anderen gaan door soortgelijke ervaringen te bieden.

Verschillende soorten medicijnen kunnen helpen bij het verbeteren van de symptomen van PTSS

U en uw arts kunnen samenwerken om erachter te komen de beste behandeling, met de minste bijwerkingen, voor uw klachten en situatie. U kunt een verbetering van uw stemming en andere symptomen te zien binnen een paar weken.

Vertel uw zorgverlener over eventuele bijwerkingen of problemen met medicatie. Het kan nodig zijn om meer dan één of een combinatie van medicijnen, probeer dan of uw arts kan nodig zijn om uw dosering of medicatie schema aan te passen voor het vinden van de juiste pasvorm voor je.

Als stress en andere problemen veroorzaakt door een traumatische gebeurtenis invloed op je leven, zie uw zorgverlener. U kunt deze acties te ondernemen als u doorgaat met de behandeling van post-traumatische stress-stoornis

De persoon die je liefde lijkt misschien een ander persoon dan je voor het trauma kenden – boos en geïrriteerd, bijvoorbeeld, of teruggetrokken en depressief. PTSS kan een aanzienlijke stam van de emotionele en geestelijke gezondheid van geliefden en vrienden.

Hoorzitting over het trauma dat leidde tot uw geliefde’s PTSS kan pijnlijk voor u en zelfs ertoe leiden dat u opnieuw te beleven moeilijke gebeurtenissen. Vind je jezelf het vermijden van zijn of haar pogingen om te praten over het trauma of het gevoel hopeloos dat uw geliefde beter zal worden. Op hetzelfde moment, kan u zich schuldig dat u uw geliefde of opschieten het proces van genezing niet kan oplossen voelen.

Vergeet niet dat je iemand niet kan veranderen. U kunt echter

Na het overleven van een traumatische gebeurtenis, veel mensen hebben PTSS-achtige symptomen in het begin, zoals het niet kunnen stoppen met denken over wat er gebeurd is. Angst, angst, woede, depressie, schuldgevoel – alle komen vaak voor reacties op trauma. De meerderheid van mensen die trauma ontwikkelen geen langdurige posttraumatische stressstoornis.

Het krijgen van ondersteuning kan helpen herstellen. Dit kan betekenen dat zich tot familie en vrienden die zal luisteren en bieden comfort. Het kan betekenen op zoek naar een geestelijke gezondheid provider voor een korte loop van de therapie. Sommige mensen kunnen ook nuttig zijn zich te wenden tot hun geloofsgemeenschap.

Om tijdig hulp en ondersteuning kan voorkomen dat de normale stressreacties erger wordt en ontwikkelt zich tot PTSS. Steun van anderen kan ook helpen voorkomen dat u zich tot ongezonde omgaan methoden, zoals misbruik van alcohol of drugs.

een bezoek aan uw arts

DSM criteria voor PTSS

psychotherapie

medicijnen

Wanneer iemand die je lief heeft PTSS