Plan B (morning-afterpil) gebruikt, bijwerkingen en waarschuwingen

Wat is Plan B?

Plan B wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen na onbeschermde seks of falen van andere vormen van anticonceptie (bijvoorbeeld condooms breuk of ontbrekende 2 of meer pil).

Plan B kan ook worden gebruikt voor andere doeleinden die niet in deze medicatie gids.

Do Plan B niet gebruiken als u al zwanger bent. Plan B zal een zwangerschap die al begonnen is (de bevruchte eicel heeft naar de baarmoeder bevestigd) niet beëindigen.

Belangrijke gegevens

Plan B is niet bedoeld als een routine anticonceptiemiddel en mag niet worden gebruikt op deze manier. Praat met uw arts over de vele vormen van anticonceptie beschikbaar.

Gebruik dit medicijn niet geven aan iemand jonger dan 17 jaar oud. Neem contact op met een arts voor medisch advies.

Plan B is niet bedoeld als een routine anticonceptiemiddel en mag niet worden gebruikt op deze manier. Praat met uw arts over de vele vormen van anticonceptie beschikbaar.

Do Plan B niet gebruiken als u al zwanger bent. Plan B zal een zwangerschap die al begonnen is (de bevruchte eicel heeft naar de baarmoeder bevestigd) niet beëindigen.

Voordat u dit geneesmiddel

Voor het gebruik van deze medicatie, vertel uw arts als u allergisch bent voor een drugs, of als je diabetes hebt. Je mag niet in staat zijn om Plan B te gebruiken, of u kunt speciale tests nodig tijdens de behandeling.

Levonorgestrel kan overgaan in de moedermelk en kan een zogende baby schaden. Gebruik dit medicijn niet gebruiken zonder te vertellen uw arts als u borstvoeding geeft een baby zijn.

Do Plan B niet geven aan iemand jonger dan 17 jaar oud. Neem contact op met een arts voor medisch advies.

Met Plan B precies zoals aangegeven op het etiket, of zoals het is door uw arts is voorgeschreven. Gebruik het medicijn niet in grotere hoeveelheden of langer dan aanbevolen.

De eerste dosis van Plan B moet zo spoedig mogelijk na onbeschermde seks (niet later dan 72 uur later) worden genomen. De tweede dosis moet worden genomen 12 uur na de eerste dosis. De timing van deze doses is zeer belangrijk voor dit medicijn effectief te zijn.

Bel uw arts meteen als u na het innemen van beide dosis van Plan B. Laat een andere dosis niet totdat u met uw arts binnen 1 uur overgeven.

U moet worden onderzocht door uw arts binnen 3 weken na het nemen van Plan B. De arts zal moeten bevestigen dat je niet zwanger bent en dat dit medicijn geen schadelijke effecten heeft veroorzaakt.

Als uw menstruatie te laat is met 1 week of langer na de verwachte datum, kunt u zwanger zijn. Hier krijg je een zwangerschapstest en neem contact op met uw arts als u zwanger bent. Plan B zal een zwangerschap die al begonnen is (de bevruchte eicel heeft naar de baarmoeder bevestigd) niet beëindigen.

Store Plan B bij kamertemperatuur weg van vocht en warmte.

Het missen van een dosis van dit medicijn verhoogt het risico van zwanger.

Neem contact op met uw arts als u een dosis van Plan B. missen Het tijdstip van deze doses is erg belangrijk voor deze medicatie effectief te zijn.

Zoek direct medische hulp als u denkt dat u teveel van dit medicijn hebben gebruikt.

Overdosering symptomen kunnen zijn misselijkheid en braken.

Plan B zal je niet beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen – waaronder HIV en AIDS. Het gebruik van een condoom is de enige manier om jezelf te beschermen tegen deze ziekten. Vermijd onbeschermde seks.

Get dringende medische hulp als u een van deze symptomen van een allergische reactie op plan B: netelroos; ademhalingsproblemen; zwelling van uw gezicht, lippen, tong of keel.

Bel uw arts onmiddellijk als u ernstige pijn in de onderbuik of aan de zijkant. Dit kan duiden op een eileiders zwangerschap (zwangerschap die implantaten in de eileider in plaats van de baarmoeder) zijn. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een medische noodsituatie.

Minder ernstige Plan B bijwerkingen kunnen zijn

misselijkheid, diarree of maagpijn

Hoe moet ik Plan B te nemen?

duizeligheid, vermoeidheid

borstpijn of gevoeligheid

veranderingen in uw menstruatie; of

hoofdpijn.

Dit is niet een volledige lijst van bijwerkingen en anderen kunnen optreden. Bel uw arts voor medisch advies over de bijwerkingen. U kan bijwerkingen te melden aan de overheid bij de regering-1088.

Voor het gebruik van deze medicatie, vertel uw arts als u één van de volgende geneesmiddelen

rifampicine (Rifadin, Rifater, Rifamate, Rimactane)

een barbituraat zoals amobarbital (Amytal), butabarbital (Butisol), mefobarbital (Mebaral), secobarbital (Seconal), of fenobarbital (Luminal, Solfoton); of

inbeslagneming medicijnen zoals fenytoïne (Dilantin), of carbamazepine (Tegretol).

Deze lijst is niet compleet en er kunnen andere geneesmiddelen die invloed kan hebben op Plan B. Vertel uw arts over alle voorgeschreven en over-the-counter medicijnen die u gebruikt. Dit omvat vitaminen, mineralen, plantaardige producten, en andere geneesmiddelen door artsen voorgeschreven. Begin niet met een nieuwe medicatie zonder uw arts te vertellen.

2.08.2010-12-15, 05:01:39

Beschikbaarheid Rx / OTC Rx en / of OTC

Wat gebeurt er als ik een dosis gemist?

Zwangerschap Categorie X Niet voor gebruik tijdens zwangerschap

Wat gebeurt er als ik een overdosis?

CSA Schedule N geen gecontroleerde drug

Goedkeuring Geschiedeniskalender Drug geschiedenis aan de overheid

Wat moet ik vermijden?

Emergency Anticonceptie levonorgestrel, Plan B One-Step, ethinylestradiol / levonorgestrel, ella, ulipristal, volgende keuze, Preven EC

Plan B bijwerkingen

Welke andere drugs zullen Plan B beïnvloeden?

Zie ook

Plan B (levonorgestrel)