persoonlijkheidsstoornissen

Een persoonlijkheidsstoornis is een soort van psychische stoornis waarin je een stijve en ongezonde patroon van denken, het functioneren en gedrag. Een persoon met een persoonlijkheidsstoornis heeft problemen waarnemen en die betrekking hebben op situaties en mensen. Dit veroorzaakt grote problemen en beperkingen in relaties, sociale ontmoetingen, werk en school.

In sommige gevallen kan je niet beseffen dat je een persoonlijkheidsstoornis omdat uw manier van denken en gedragen lijkt natuurlijk voor je. En u mag anderen de schuld voor de uitdagingen waar u.

Persoonlijkheidsstoornissen beginnen meestal in de tienerjaren of de vroege volwassenheid. Er zijn vele soorten van persoonlijkheidsstoornissen. Sommige soorten kunnen de hele middelbare leeftijd minder vanzelfsprekend geworden.

Soorten persoonlijkheidsstoornissen zijn gegroepeerd in drie clusters gebaseerd is op soortgelijke kenmerken en symptomen. Veel mensen met een persoonlijkheidsstoornis ook tekenen en symptomen van ten minste één extra persoonlijkheidsstoornis.

Cluster A persoonlijkheidsstoornissen worden gekenmerkt door een vreemde, excentrieke denken of gedrag. Zij omvatten paranoïde persoonlijkheidsstoornis, schizoïde persoonlijkheidsstoornis en schizotypische persoonlijkheidsstoornis. Het is niet noodzakelijk alle symptomen die voor een aandoening te diagnosticeren vertonen.

Cluster B persoonlijkheidsstoornissen worden gekenmerkt door dramatische, overdreven emotionele of onvoorspelbare denken of gedrag. Zij omvatten antisociale persoonlijkheidsstoornis, borderline persoonlijkheidsstoornis, theatrale persoonlijkheidsstoornis en narcistische persoonlijkheidsstoornis. Het is niet noodzakelijk alle symptomen die voor een aandoening te diagnosticeren vertonen.

Cluster C persoonlijkheidsstoornissen worden gekenmerkt door een angstig, bang denken of gedrag. Zij omvatten ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, afhankelijke persoonlijkheidsstoornis en obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis. Het is niet noodzakelijk alle symptomen die voor een aandoening te diagnosticeren vertonen.

Cluster A persoonlijkheidsstoornissen

Paranoïde persoonlijkheidsstoornis

Obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis is niet hetzelfde als obsessief-compulsieve stoornis, een soort angststoornis.

Als u tekenen of symptomen van een persoonlijkheidsstoornis, raadpleeg dan uw arts, geestelijke gezondheid provider of een andere zorgverlener. Onbehandelde, persoonlijkheidsstoornissen kunnen grote problemen in je leven die erger kunnen krijgen zonder behandeling leiden.

Schizoïde persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheid is de combinatie van gedachten, emoties en gedragingen die je uniek maakt. Het is de manier waarop u wilt bekijken, te begrijpen en hebben betrekking op de buitenwereld, maar ook hoe je jezelf ziet. Persoonlijkheid vormen tijdens de kindertijd, gevormd door een samenspel van twee factoren

Schizotypische persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsstoornissen zijn gedacht te worden veroorzaakt door een combinatie van deze genetische en omgevingsfactoren. Je genen kan je kwetsbaar voor het ontwikkelen van een persoonlijkheidsstoornis te maken, en een leven situatie kan de werkelijke ontwikkeling op gang.

Cluster B persoonlijkheidsstoornissen

Hoewel de precieze oorzaak van persoonlijkheidsstoornissen niet bekend, bepaalde factoren lijken het risico op of het aansturen van persoonlijkheidsstoornissen, met inbegrip vergroten

Antisociale persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsstoornissen beginnen meestal in de tienerjaren of de vroege volwassenheid.

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsstoornissen aanzienlijk kan verstoren het leven van zowel de patiënt en degenen die de zorg over die persoon. Persoonlijkheidsstoornissen kunnen problemen met relaties, werk of school te veroorzaken, en kan leiden tot sociaal isolement of alcohol- of drugsmisbruik.

Omdat persoonlijkheidsstoornissen vereisen vaak gespecialiseerde zorg, kan uw primaire arts u verwijzen naar een geestelijke gezondheid provider, zoals een psychiater of psycholoog, voor de evaluatie en behandeling.

Bereid je voor op uw afspraak door het maken van een lijst van

Het nemen van een familielid of vriend mee kan helpen je iets dat je gemist of vergeten.

Fundamentele vragen te stellen aan uw arts omvatten

Aarzel niet om vragen te stellen wanneer je iets niet begrijpt.

Tijdens uw afspraak, zal uw arts of geestelijke gezondheid provider waarschijnlijk vragen u een aantal vragen over uw stemming, gedachten, gedrag en dringt er, zoals

Als uw arts vermoedt dat u een persoonlijkheidsstoornis, kan examens en tests omvatten

Soms kan het moeilijk zijn om het type persoonlijkheidsstoornis bepalen, zoals sommige persoonlijkheidsstoornissen hebben dezelfde symptomen. Maar het is de tijd en moeite om een ​​nauwkeurige diagnose te krijgen, zodat u de juiste behandeling te krijgen waard.

Theatrale persoonlijkheidsstoornis

De symptomen en klinische kenmerken voor elke persoonlijkheidsstoornis worden omschreven in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), gepubliceerd door de American Psychiatric Association. Dit boek wordt gebruikt door de geestelijke gezondheid providers om psychische aandoeningen te diagnosticeren en door verzekeringsmaatschappijen te vergoeden voor de behandeling.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Te worden gediagnosticeerd met een bepaalde persoonlijkheidsstoornis, moet u voldoen aan DSM criteria. Elke persoonlijkheidsstoornis heeft zijn eigen set van diagnostische criteria. Echter, meestal de diagnose van een persoonlijkheidsstoornis omvat langdurige duidelijke afwijking van culturele verwachtingen die leidt tot significant lijden of beperkingen in ten minste twee van deze gebieden

Cluster C persoonlijkheidsstoornissen

Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

De behandeling die het beste is voor jou hangt af van uw specifieke persoonlijkheidsstoornis, de ernst ervan en je leven situatie. Vaak is een team benadering leent zich om ervoor te zorgen dat al uw psychiatrische, medische en sociale behoeften wordt voldaan. Omdat persoonlijkheidsstoornissen zijn langdurige, kan de behandeling maanden of jaren vergen.

Uw behandeling team kan ook uw

Als u milde symptomen die goed onder controle zijn, kan u een behandeling nodig heeft van alleen uw primaire arts, een psychiater of een therapeut. Als het mogelijk is, vindt de medische en geestelijke gezondheidszorg providers met ervaring in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen.

Afhankelijk van uw behoeften en het type persoonlijkheidsstoornis, kan de behandeling omvatten

Psychotherapie, ook wel praten therapie, is de belangrijkste manier om persoonlijkheidsstoornissen te behandelen. Tijdens de psychotherapie, je leert over uw conditie en praten over je stemming, gevoelens, gedachten en gedragingen met een geestelijke gezondheid provider. Met behulp van het inzicht en de kennis die u opdoet, kunt u leren gezonde manieren om uw klachten te beheren en gedragingen die interfereren met uw functioneren en de relaties te verminderen.

Psychotherapie kan in afzonderlijke sessies groepstherapie of sessies die familie of vrienden omvatten. Er zijn verschillende soorten van psychotherapie – uw geestelijke gezondheid provider kan bepalen welke het beste is voor u, afhankelijk van uw behoeften.

Er zijn geen medicijnen die specifiek door de Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd voor de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Echter kunnen verschillende soorten psychiatrische medicatie helpen diverse persoonlijkheidsstoornis symptomen.

In sommige gevallen kan een persoonlijkheidsstoornis zo ernstig dat je psychiatrische ziekenhuisopname vereisen. Dit wordt over het algemeen alleen aanbevolen als je niet in staat zijn om goed voor jezelf of als je in direct gevaar van zelfbeschadiging of iemand anders. Nadat u stabieler in het ziekenhuis, kan uw arts een dagziekenhuis programma, residentiële programma of ambulante behandeling optie aanraden.

Samen met uw professionele behandeling plan, deze levensstijl en zelfzorg strategieën

Het hebben van een persoonlijkheidsstoornis maakt het moeilijk om deel te nemen in gedrag en activiteiten die u kunnen helpen zich beter voelt. Vraag uw arts of therapeut hoe u uw coping-vaardigheden te verbeteren en de ondersteuning die u nodig hebt.

Als u een hebt geliefde met een persoonlijkheidsstoornis, werken met zijn of haar geestelijke gezondheid provider om uit te vinden hoe u het meest effectief kunnen bieden steun en aanmoediging.

U kunt ook profiteren van een gesprek met een geestelijke gezondheidszorg provider over eventuele nood je ervaart. Een geestelijke gezondheidszorg provider kan u ook helpen grenzen en zelfzorg strategieën te ontwikkelen zodat u in staat om te genieten en te slagen in je eigen leven bent.

een bezoek aan uw arts

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis

Wanneer een arts te zien

Wat je kunt doen

Wat te verwachten van uw arts

diagnostische criteria

psychotherapie

medicijnen

Hospitalisatie en residentiële behandelprogramma’s

Als uw geliefde heeft een persoonlijkheidsstoornis