peritonitis ziekte

Peritonitis is een ontsteking van het buikvlies – een zijde-achtige vlies dat je innerlijke buikwand en heeft betrekking op de organen in de buik – dat is meestal te wijten aan een bacteriële of schimmelinfectie. Peritonitis kan resulteren uit een breuk (perforatie) in de buik, of als een complicatie van andere medische aandoeningen.

Peritonitis moet direct medische hulp in om de infectie te bestrijden en, indien nodig, om eventuele onderliggende medische aandoeningen te behandelen. Behandeling van peritonitis omvat gewoonlijk antibiotica en, in sommige gevallen, chirurgie. Onbehandeld, peritonitis kan leiden tot ernstige, mogelijk levensbedreigende infectie door je hele lichaam.

symptomen

Als je die peritoneale dialyse therapie, kunt u helpen peritonitis voorkomen door het volgen van een goede hygiëne voor, tijdens en na de dialyse.

Abdominale pijn of gevoeligheid; Opgeblazen gevoel of een gevoel van volheid (uitzetting) in je buik; Koorts; Misselijkheid en overgeven; Verlies van eetlust; Diarree; Lage urineproductie; Dorst; Onvermogen om de ontlasting of gas gaan; Vermoeidheid

Tekenen en symptomen van peritonitis omvatten

Als je die peritoneale dialyse, peritonitis symptomen kunnen ook

Peritonitis kan levensbedreigend zijn als het niet onmiddellijk is behandeld zijn. Neem contact op met uw arts onmiddellijk als u ernstige pijn of gevoeligheid van de buik, opgeblazen gevoel of een gevoel van volheid in verband met

Bewolkt dialysevloeistof; Witte vlekken, strengen of klonten (fibrine) in de dialysevloeistof

Als je die peritoneale dialyse, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar onmiddellijk als je dialysevloeistof troebel is, als het witte vlekken, of strengen of klonten (fibrine) bevat, of als het een vreemde geur, vooral als het gebied rondom je tube (katheter) is rood of pijnlijk.

Koorts; Misselijkheid en overgeven; Lage urineproductie; Dorst; Onvermogen om de ontlasting of gas passeren

Oorzaken

Infectie van het buikvlies kan gebeuren om verschillende redenen. Meestal veroorzaakt een breuk (perforatie) in de buikwand. Hoewel het is zeldzaam, kan de aandoening ontwikkelen zonder een abdominale breuk. Dit type peritonitis heet spontane peritonitis.

Veelvoorkomende oorzaken van breuken die leiden tot peritonitis omvatten

Peritonitis dat zonder abdominale ruptuur (spontane peritonitis) ontwikkeld is gewoonlijk een complicatie van leverziekte, zoals cirrose. Geavanceerd cirrose veroorzaakt een grote hoeveelheid vochtophoping in de buikholte (ascites). Dat vochtophoping is vatbaar voor bacteriële infectie.

Factoren die het risico verhogen van peritonitis omvatten

Onbehandeld, kan peritonitis verder reiken dan uw buikvlies, waar het kan veroorzaken

Risicofactoren

Om peritonitis diagnosticeren, zal uw arts met u praten over uw medische geschiedenis en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek. Wanneer peritonitis wordt geassocieerd met peritoneale dialyse, uw tekenen en symptomen, in het bijzonder troebel dialysevloeistof, kan genoeg zijn voor uw arts om de diagnose te stellen.

Medische procedures, zoals peritoneale dialyse. Peritoneale dialyse maakt gebruik van buizen (catheters) om afvalstoffen uit je bloed te verwijderen wanneer uw nieren kunnen niet meer voldoende te doen. Een infectie kan optreden tijdens peritoneale dialyse als gevolg van onreine omgeving, slechte hygiëne of besmet materieel. Peritonitis kan ook ontstaan ​​als een complicatie van gastrointestinale chirurgie, het gebruik van voedingssondes of procedure om vloeistof terug te trekken uit de buik (paracentesis) en zelden als een complicatie van colonoscopie of endoscopie .; Een gescheurde appendix, maagzweer of een geperforeerde darm. Elk van deze omstandigheden kan de bacteriën in het peritoneum om door een gat in het maagdarmkanaal .; Pancreatitis. Ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) gecompliceerd door een infectie kan leiden tot peritonitis als de bacterie verspreiden buiten de pancreas .; Diverticulitis. Infectie van kleine, uitpuilende zakken in je spijsverteringskanaal (diverticulitis) kan peritonitis veroorzaken als één van de zakjes breuken, morsen intestinale afval in uw buikholte .; Trauma. Verwonding of trauma kan peritonitis veroorzaken doordat bacteriën of chemicaliën uit andere delen van je lichaam om het buikvlies in te voeren.

complicaties

In gevallen van peritonitis, waarbij de infectie een gevolg van andere medische aandoeningen (secundaire peritonitis) of waar de besmetting ontstaat door vochtophoping in de buikholte (spontane peritonitis) kan zijn, kan uw arts de volgende tests aanbevelen aan een diagnose te bevestigen

Peritoneale dialyse. Peritonitis komt vaak voor bij mensen die peritoneale dialyse ondergaan therapie .; Andere medische aandoeningen. De volgende aandoeningen verhogen het risico op het ontwikkelen van peritonitis: levercirrose, appendicitis, de ziekte van Crohn, maagzweren, diverticulitis en pancreatitis .; Geschiedenis van peritonitis. Zodra u peritonitis hebt gehad, je risico op het opnieuw ontwikkelen van het hoger is dan het is voor iemand die nog nooit peritonitis heeft gehad.

De bovenstaande tests kan ook nodig zijn als je die peritoneale dialyse en een diagnose van peritonitis is onzeker na een lichamelijk onderzoek en een onderzoek van de dialysevloeistof.

Een bloedbaan infectie (bacteriëmie) .; Een infectie door je hele lichaam (sepsis). Sepsis is een snel voortschrijdende, levensbedreigende aandoening die shock en orgaanfalen kan veroorzaken.

Tests en diagnose

Het kan nodig zijn om te worden opgenomen in het ziekenhuis voor peritonitis die wordt veroorzaakt door een infectie van andere medische aandoeningen (secundaire peritonitis). De behandeling kan bestaan

Als u peritonitis hebt, kan uw arts adviseren dat u ontvangt dialyse op een andere manier voor enkele dagen, terwijl je lichaam geneest van de infectie. Als peritonitis aanhoudt of terugkeert, kan het nodig zijn om te stoppen met peritoneale dialyse geheel en overschakelen naar een andere vorm van dialyse.

Bloedtesten. Een monster van uw bloed kan worden opgesteld en verzonden naar een laboratorium om te controleren of een hoge witte bloedcellen. Een bloed cultuur kan ook worden uitgevoerd om te bepalen of er bacteriën in je bloed .; Beeldvormende diagnostiek. Uw arts kan willen een X-ray te gebruiken om te controleren op gaten of andere perforaties in uw maag-darmkanaal. Ultrageluid worden gebruikt. In sommige gevallen kan uw arts een computertomografie (CT-scan) in plaats van een X-ray gebruiken .; Peritoneale vloeistof analyse. Met behulp van een dunne naald, kan uw arts een monster van de vloeistof in je buikvlies (paracentese), vooral als je peritoneale dialyse ontvangen of vocht in de buik van een leveraandoening. Als u peritonitis heeft, kan het onderzoek van deze vloeistof een verhoogde witte bloedcellen, die doorgaans wijst op een infectie of ontsteking vertonen. Een cultuur van de vloeistof kan ook de aanwezigheid van bacteriën te onthullen.

Vaak wordt peritonitis geassocieerd met peritoneale dialyse veroorzaakt door bacteriën rond de katheter. Als je die peritoneale dialyse, neemt u de volgende stappen uit om te voorkomen dat peritonitis

Antibiotica. Je zult waarschijnlijk krijgen een kuur van antibiotica medicatie om de infectie te bestrijden en verbreiding ervan te voorkomen. Het type en de duur van antibioticatherapie afhangen van de ernst van aandoening en de aard van peritonitis u .; Chirurgie. Chirurgische behandeling is vaak nodig om geïnfecteerde weefsel te verwijderen, behandeling van de onderliggende oorzaak van de infectie, en voorkomen dat de infectie verspreidt, vooral als peritonitis wordt veroorzaakt door een gescheurde appendix, maag of darm .; Andere behandelingen. Afhankelijk van uw symptomen, terwijl behandeling in het ziekenhuis kan pijnstillers, intraveneuze (IV) vloeistoffen, extra zuurstof en, in sommige gevallen een bloedtransfusie omvatten.

Als je spontane peritonitis hebt gehad of als u peritoneale vochtophoping als gevolg van een medische aandoening, zoals cirrose, kan uw arts antibiotica om peritonitis voorkomen voorschrijven. Als je met een protonpompremmer, kan uw arts u vragen om te stoppen met het gebruik.

Peritonitis kan het gevolg zijn van een burst appendix of traumagerelateerde abdominale letsel.

Was uw handen, met inbegrip van onder je nagels en tussen je vingers, voordat u de katheter .; Reinig de huid rond de katheter met een antiseptische dagelijks .; Bewaar uw leveringen in een hygiënische omgeving .; Draag een chirurgisch masker tijdens uw dialysevloeistof uitwisselingen .; Als je huisdieren hebt, niet slapen met hen .; Praat met uw dialyse zorgteam over de juiste zorg voor uw peritoneale dialyse katheter.

Behandelingen en drugs

Onmiddellijk medische hulp inroepen als u buikpijn ontwikkelen zo ernstig zijn dat u niet in staat om stil te zitten of het vinden van een comfortabele positie bent .; Bel 911 of dringende medische hulp als u een ernstige buikpijn na een ongeluk of letsel.

1

het voorkomen

Meer informatie over Peritonitis

)

Meer over Peritonitis