pachyonychia congenita

Inzicht Pachyonychia Congenita

Pachyonychia congenita (PC) is een zeer zeldzame genetische aandoening die vooral de huid en nagels. De effecten die duidelijk bij de geboorte of vroeg in het leven zijn, omvatten overmatige groei van de nagels en dikke, pijnlijke eelt op de voetzolen.

PC treft mensen van beide geslachten en alle raciale en etnische groepen. Het treedt op wanneer een enkele kopie van het gen dat verantwoordelijk is voor de aandoening wordt veranderd. In ongeveer de helft van de gevallen van PC, wordt de aandoening geërfd van een ouder. In de andere helft, de aandoening komt spontaan, wat betekent dat er geen familiegeschiedenis van de ziekte.

Het meest voorkomende symptoom van PC is de aanwezigheid van verdikte nagels, die kunnen optreden op alle of slechts enkele van de vingers en tenen. Pijnlijke blaren en dik eelt op de zolen van de voeten zijn meestal duidelijk wanneer een kind begint te lopen. Minder vaak, kunnen blaren en eelt te vormen op de palmen van de handen.

Afhankelijk van de specifieke vorm van PC, kunnen andere kenmerken dikke witte vlekken op de tong en in de wangen omvatten; hobbels rond de haarzakjes op de ellebogen, knieën en taille; en cysten over het hele lichaam. In één type PC, zijn baby’s geboren met tanden die crumble en vallen uit kort na de geboorte.

Sommige symptomen blijven voortduren na verloop van tijd, maar anderen kunnen veranderen, afhankelijk van het gewicht van een persoon, activiteitenniveau, en blootstelling aan milieu-invloeden. Cysten kunnen erger worden tijdens de puberteit, maar hobbels rond de haarzakjes kunnen verbeteren met de leeftijd.

PC wordt veroorzaakt door mutaties in één van ten minste vijf genen betrokken bij de productie van keratine, die taaie, vezelachtige eiwitten die deel uitmaken van de huid, nagels en haar.

Deze mutaties veranderen de structuur van de keratine zodanig dat huidcellen gevoeliger voor kleine spanning, zoals wandelen verlaat. Pijnlijke blaren te vormen en vervolgens onder dikke eelt op de zolen van de voeten en, in sommige gevallen, op de handpalmen ook.

Keratine gebreken ook verantwoordelijk voor nagel verdikking en andere kenmerken van de stoornis.

PC types worden ingedeeld op basis van het gen dat is veranderd. Wetenschappers hebben geïdentificeerd mutaties in vijf verantwoordelijke genen, KRT6A, KRT6B, KRT6C, KRT16 en KRT17. Wanneer mutaties optreden in de KRT6A gen, wordt de ziekte geclassificeerd als PC-K6a. Ook mutaties in het gen veroorzaken KRT6B PC-K6b, in het KRT6C gen oorzaak PC-K6c, in het KRT16 gen oorzaak PC-K16, en de KRT17 gen oorzaak PC-K17. Verdikte nagels en eelt komen in alle vormen van PC, maar de ernst ervan, evenals andere symptomen, hangt grotendeels af van de specifieke genetische mutatie.

PC kan niet worden gediagnosticeerd door alleen symptomen, omdat veel van de symptomen zijn vergelijkbaar met die van andere aandoeningen. Bijvoorbeeld ook verdikte nagels kunnen worden veroorzaakt door psoriasis en witte vlekken in de mond kan worden verward met spruw, een schimmelinfectie vaak voor bij zuigelingen. De enige manier om definitieve diagnose PC is met een genetische test die kan worden uitgevoerd op een speeksel monster met een speciale kit.

Op dit moment is er geen genezing of effectieve medische behandeling voor PC. Ureum en salicylzuur preparaten zijn vaak aanbevolen om dunne de eelt, maar meestal patiënten melden ze niet effectief te zijn. Over-the-counter geneesmiddelen gewoonlijk worden gebruikt voor de behandeling van de pijn geassocieerd met PC symptomen.

Omdat PC is uiterst zeldzaam, weinig artsen hebben ervaring te behandelen. Een dermatoloog kan de beste keuze zijn. Uw eigen huisarts kan ook de beste persoon om u te behandelen, omdat hij of zij uw medische geschiedenis, uw levensstijl en uw specifieke behoeften kent zijn. Het is belangrijk om een ​​goede relatie met uw arts om hulp te hebben wanneer infecties optreden of andere speciale behoeften ontstaan ​​hebben.

De meest effectieve behandelingen zijn mechanische aard. Deze omvatten

Onderzoek naar PC focust op “afsluiten” het verantwoordelijke gen en het verminderen van de pijn veroorzaakt door PC. Mogelijke therapieën in ontwikkeling zijn onder andere

Topical rapamycine. Een kleine proef toonde aan dat behandeling met rapamycine-een geneesmiddel dat het immuunsysteem onderdrukt en wordt gebruikt om de afstoting bij orgaantransplantatie te voorkomen transplantatie-was werkzamer tegen de PC pijnlijke symptomen. Echter bijwerkingen, waaronder infecties en kanker risico geven voor het gebruik van de orale medicatie. Wetenschappers onderzoeken een actuele vorm van rapamycine die door de huid kunnen worden geabsorbeerd, in de hoop dat de toepassing ervan direct boven eelt symptomen kan verlichten terwijl het vermijden van de systemische neveneffecten van oraal rapamycine.

siRNA. Een andere lijn van onderzoek betreft een genetische therapie genaamd kleine interfererende RNA (siRNA) het afsluiten van de defecte genen die verantwoordelijk zijn voor de PC, zonder interferentie met gezonde mensen. Vroege onderzoek suggereert dat het injecteren van siRNA in eelt, blaren huid kan effectief richten op de oorzaak van de blaarvorming met minimale bijwerkingen.

Shoe inserts. Pijnlijke eelt op de zolen van de voeten kan het lopen moeilijk of onmogelijk voor mensen met een PC. Wetenschappers zijn bezig om speciale inlegzolen dat kussen te ontwikkelen en te koelen de voet om pijn te verminderen.

Statines. Vroege onderzoek suggereert dat de cholesterolverlagende geneesmiddelen bekend als statines de K6a gen-één van de genen die verantwoordelijk zijn voor de PC kunnen beïnvloeden. Echter, gegevens uit verschillende patiënt studies hebben nog niet de effectiviteit van statines voor PC behandeling bevestigd.

Neuropathische pijn medicijnen. Een studie uitgevoerd in 2011 op de PC patiënten bleek dat velen hebben neuropathische pijn, en sommige studies zijn aan de gang met behulp van medicijnen die gericht zijn op dit soort pijn.

Nationaal Instituut van artritis en spier-en huidziekten (NIAMS); niams.theernment

Bureau van zeldzame ziekten Onderzoek Genetische en zeldzame ziekten Information Center overheid; http: //rarediseases.info.theernment

National Library of Medicine van de Genetics Thuis Reference; http: //ghr.nlm.theernment/condition/pachyonychia-congenita

Pachyonychia Congenita Project; pachyonychia

De NIAMS dankbaar erkent de hulp van Maria Schwartz en Leonard Milstone, M.D., in de ontwikkeling en de herziening van deze publicatie.

De missie van het Nationaal Instituut van artritis en spier-en huidziekten (NIAMS), een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services’ernment (theernment), is de ondersteuning van onderzoek naar de oorzaken, behandeling en preventie van artritis en bewegingsapparaat en huidziekten; de opleiding van fundamentele en klinische wetenschappers dit onderzoek uit te voeren; en de verspreiding van informatie over onderzoek op deze ziekten. De NIAMS informatie clearinghouse is een openbare dienst gesponsord door de NIAMS dat informatie over gezondheid en informatiebronnen biedt. Aanvullende informatie is te vinden op de website NIAMS atniams.theernment ..

(Theernment) Medical Research Agency -De Nation’s

Deze publicatie bevat informatie over medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van de gezondheidstoestand hier besproken. Wanneer deze publicatie werd ontwikkeld, inclusief we de meest up-to-date (correcte) gegevens beschikbaar. Soms wordt nieuwe informatie over medicijnen vrijgegeven.

INFO- (463-6332);

Drugs @ ataccessdata./scripts/cder/drugsat. Drugs @ is een doorzoekbare catalogus van -gekeurd geneesmiddelen.

/ NCHS

1 AMS Circle; Bethesda, MD 20892-3675; Telefoon: 301-495-4484; 877-22-NIAMS (877-226-4267); TTY: 301-565-2966; Fax: 301-718-6366; E-mail: .theernment; niams.theernment

15-AR-8002