Overzicht – artritis

Reumatoïde artritis vs. artrose

Reumatoïde artritis vs. artrose

Osteoartritis, de meest voorkomende vorm van artritis, omvat het dunner worden van het kraakbeen dat de botten in gewrichten caps. Met reumatoïde artritis, de synoviale membraan die beschermt en smeert gewrichten ontstoken raakt, waardoor pijn en zwelling. Joint erosie kan volgen.

Artritis is een ontsteking van één of meer gewrichten. De belangrijkste symptomen van artritis gewrichtspijn en stijfheid, die doorgaans verergeren met de leeftijd. De meest voorkomende vormen van artritis zijn artrose en reumatoïde artritis.

Osteoartritis kraakbeen veroorzaakt – de harde, gladde weefsel dat de uiteinden van botten en vormen daar een voegafdichting – te breken. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die eerst de bekleding van gewrichten (synovium) richt.

Urinezuur kristallen, infecties of onderliggende aandoeningen, zoals psoriasis of lupus, kunnen andere vormen van artritis veroorzaken.

Behandelingen variëren, afhankelijk van het type van artritis. De belangrijkste doelstellingen van artritis behandelingen zijn om de symptomen te verminderen en verbeteren van de kwaliteit van leven.