osteoporose drugs: risico op botproblemen in kaak, dij?

Bepaalde soorten osteoporose drugs zijn geassocieerd met een verhoogd risico van twee zeldzame maar ernstige problemen – osteonecrose van de kaak en een ongewoon type fractuur in het bovenste dijbeen (femur).

Osteonecrose van de kaak ontstaat wanneer het kaakbot niet in slaagt om te genezen na een kleine verwonding, zoals het krijgen van een tand getrokken. Een dreigende atypische femurfractuur kan pijn in de dij of lies die subtiel begint en geleidelijk verergert veroorzaken. Het ontwikkelt zich soms in beide benen tegelijk. Indien onbehandeld, kan een volledige breuk van het dijbeen waarbij operatie optreden, zelfs met een normaal gewicht beïnvloeden.

Bisfosfonaten – zoals alendroninezuur (Fosamax, Binosto), risedronaat (Actonel, Atelvia), ibandronaat (Boniva) en zoledroninezuur (Reclast, Zometa) – en denosumab (Prolia, Xgeva) zijn gekoppeld aan osteonecrose van de kaak en atypische femurfracturen .

Het risico blijkt toe te nemen met de duur van de medicijnen worden genomen.

Naast het behandelen van osteoporose, bisfosfonaten en denosumab worden ook gebruikt voor de behandeling van kanker die is uitgezaaid naar het bot. Het risico van osteonecrose van de kaak is veel groter voor mensen die hogere doses van deze geneesmiddelen tegen kanker dan voor mensen die gewoon behandelen van osteoporose.

Met

een bezoek aan uw arts