osteoporose bij mannen – topic overzicht

Osteoporose is een ziekte die uw botten aantast. Het betekent dat je botten die dun en broos zijn, met veel gaten in hen als een spons te hebben. Dit maakt ze gemakkelijk te breken. Osteoporose kan leiden tot botbreuken (fracturen) in de heup, ruggengraat en pols.

Osteoporose wordt veroorzaakt door een gebrek aan botsterkte of botdichtheid. Als je ouder wordt, je botten dunner natuurlijk. Maar sommige dingen kun je meer kans om de ernstige bot- dunner worden van osteoporose te maken. Deze dingen worden genoemd risicofactoren. Sommige risicofactoren die u kunt wijzigen. Anderen je niet kunt veranderen.

Risicofactoren je niet kunt veranderen omvatten

Risicofactoren die u kunt wijzigen omvatten

Deskundigen wijzen erop dat oudere mannen met hun arts over osteoporose praten en botdichtheid testen gedaan als ze in gevaar zijn. 1

Je leeftijd. Uw risico op osteoporose omhoog gaat als je ouder wordt; Verlies van het mannelijke hormoon testosteron. Als je ouder wordt, je lichaam maakt minder van dit hormoon. Sommige medische behandelingen, zoals het gebruik van corticosteroïden of het nemen van geneesmiddelen voor de behandeling van prostaatkanker, kan ook het niveau van testosteron in het lichaam te verlagen; Lage oestrogeen niveaus. Er zijn aanwijzingen dat een laag niveau van oestrogeen bij mannen kan leiden tot botverlies; Bepaalde ziekten of th; Hormoon (endocriene) systeem, zoals het syndroom van Cushing, hyperparathyroïdie en hyperthyroïdie; Maag en darmen (gastro-intestinale ziekten) zoals malabsorptie, ziekte van Crohn, inflammatoire darmziekte en chronische leverziekte.

Niet genoeg calcium en vitamine D; Roken; Niet genoeg gewicht dragende oefening; Het drinken van teveel alcohol. Zwaar alcoholgebruik (meer dan 2 glazen per dag) kan botvorming afnemen. Het maakt je ook meer kans om te vallen; Geneesmiddelen gebruikt die invloed kan hebben op de groei van botten en reparatie. Uw arts kan u vertellen of u één van deze geneesmiddelen. Hij kan ook helpen begrijpen als het voordeel van het geneesmiddel is groter dan het risico.