orale complicaties van chemotherapie en hoofd / nek straling (pdqто): ondersteunende zorg [] -oral complicaties en hun oorzaken

de behandeling van kanker kunnen de mond en keel veroorzaken.

Mondelinge complicaties als gevolg van chemotherapie onder meer de volgende

Complicaties van radiotherapie

Orale complicaties door bestralingstherapie aan het hoofd en de nek zijn de volgende

Complicaties veroorzaakt door een chemotherapie of bestralingstherapie

De meest voorkomende orale complicaties worden veroorzaakt door een chemotherapie of bestralingstherapie. Deze omvatten de volgende

Orale complicaties kunnen worden veroorzaakt door de behandeling zelf (direct) of bijwerkingen van de behandeling (indirect).

Radiotherapie kan oraal weefsel, speekselklieren, en bot direct beschadigen. Gebieden behandeld kan litteken of wegkwijnen. Totale-lichaamsbestraling kan permanente schade aan de speekselklieren veroorzaken. Dit kan de manier waarop voedsel smaak te veranderen en veroorzaken een droge mond.

Trage genezing en infectie indirecte complicaties van kankerbehandeling. Zowel chemotherapie en radiotherapie kunnen cellen stoppen met delen en vertragen het genezingsproces in de mond. Chemotherapie kan het aantal witte bloedcellen te verminderen en het immuunsysteem verzwakken (de organen en cellen die infecties en ziekten bestrijden). Dit maakt het gemakkelijker om een ​​infectie.

Complicaties kunnen acute (korte termijn) of chronische (langdurige).

Acute complicaties zijn degenen die optreden tijdens de behandeling en ga dan weg. Chemotherapie veroorzaakt meestal acute complicaties die genezen na de behandeling eindigt.