niet-invasieve prenatale diagnostiek (NIPD)

NIPD is een nieuw soort genetische test die schermen voor aangeboren afwijkingen en erfelijke ziekten. Op dit moment is het alleen beschikbaar voor vrouwen met een hoog risico zwangerschappen. Veel deskundigen denken dat het een standaard test op een dag zal worden, ter vervanging van andere, risicovollere screening tests.

Tot nu toe, de enige manier om je baby’s DNA te controleren was om een ​​direct monster van uw baby vruchtwater, bloed of placenta weefsel te nemen. Je zou vruchtwaterpunctie of CVS nodig. Beiden hebben een klein risico van het veroorzaken van een miskraam of complicaties.

NIPD neemt een andere aanpak. Het test de kleine hoeveelheid DNA van uw baby dat van nature is gevonden in jouw eigen bloed. NIPD kan controleren voor aangeboren afwijkingen zoals het syndroom van Down trisomie 14 en 18, en erfelijke ziekten zoals cystische fibrose, hemofilie en andere aandoeningen. Het kan ook zien of uw baby een jongen of een meisje.

NIPD is veel nauwkeuriger dan vergelijkbare screeningtests met nekplooi, zoals bloedonderzoek in het eerste trimester screening of quad proef. Omdat de resultaten lijken zo nauwkeurig te zijn, kan de test veel vrouwen uit invasieve procedures, zoals amniocentesis en CVS sparen.

Tips voor Heartburn relie; Gezonde Diapering: The Basic; Dental Bezoek voor zwangere vrouwen

NIPD is een eenvoudige bloedtest. Er is geen risico voor u of uw baby. Een technicus zal een kleine steekproef van bloed te trekken uit je arm.

Als uw NIPD negatief is, je baby heeft een laag risico op deze aangeboren afwijkingen. Als het positief is, kan uw arts verdere tests aan te bevelen. Daartoe behoren onder meer echo’s, CVS of vruchtwaterpunctie.

Eens, tussen de 10 en 22 weken van de zwangerschap, maar het is beschikbaar elk moment na 9 weken, afhankelijk van het lab. De test is beschikbaar voor alle vrouwen, maar routinematig gedekt door een verzekering voor vrouwen 35 jaar of ouder en vrouwen met een hoog risico op genetische abnormalities.Keep in het achterhoofd dat de test niet beschikbaar is voor de meeste vrouwen, althans tot nu toe.

Vrij foetaal DNA in de moederlijke circulatie, foetaal DNA-onderzoek

Triple scherm, quad scherm, 1e trimester screening

BRONNEN

Gezonde recepten Minus de Heartbur; Bescherm uw gezin tegen Germ; In verlegenheid gebracht door incontinentie?

UpToDate: “Prenatale diagnostiek met behulp van vrij foetaal nucleïnezuren in bloed van de moeder.”

Mark I. Evans MD, hoogleraar Verloskunde & Gynaecologie, Mt. Sinai School of Medicine, New York, N.Y.

James D. Goldberg MD, medisch directeur, San Francisco Perinatale Associates, San Francisco.