granaatappelsap: een remedie voor prostaatkanker?

Sommige onderzoeken suggereren dat het drinken van granaatappelsap de progressie van prostaatkanker kan vertragen.

Bijvoorbeeld, in een studie van de mannen met terugkerende prostaatkanker en stijgende prostaat-specifiek antigeen (PSA) niveaus, vonden de onderzoekers dat het nemen van granaatappelsap extract aanzienlijk vertraagd de snelheid waarmee PSA steeg (PSA verdubbeling tijd). Een langere PSA verdubbeling tijd kan aangeven dat de kanker minder snel kunnen vorderen.

Maar deze studie maakte geen gebruik van een controlegroep of placebo-groep. Evenmin heeft het te meten totale overleving.

Een andere studie bleek dat de lengte van de tijd die nodig was voor PSA te verdubbelen na een operatie of bestraling bij prostaatkanker aanzienlijk langer was bij mannen die 8 ounces (237 milliliter) dronk van granaatappelsap per dag gedurende maximaal twee jaar. Andere studies hebben aangetoond dat bepaalde verbindingen in granaatappelsap remde de groei van prostaatkankercellen in het laboratorium.

Hoewel deze resultaten zijn bemoedigend, ze zijn alleen voorlopig. Verschillende bijkomende klinische studies zijn aan de gang, en het is nog te vroeg om te zeggen of granaatappelsap zeker de groei van prostaatkanker kan vertragen. Het is ook onduidelijk of het drinken van granaatappelsap verandert de loop van prostaatkanker totale zo dat mannen langer of beter leven.

Als u ervoor kiest om granaatappelsap drinken, praten met uw arts. Hoewel granaatappelsap is over het algemeen veilig is, zijn er aanwijzingen dat het kan invloed hebben op hoe je lichaam bepaalde medicijnen voorschrijven. Die medicijnen zijn onder andere de bloedverdunner warfarine (Coumadin, Jantoven) en sommige geneesmiddelen gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

Met

een bezoek aan uw arts