Feochromocytomen en paragangliomen

Feochromocytomen en paragangliomen zijn zeldzame tumoren die vorm van neuro-endocriene cellen. Neuroendocriene cellen geven hormonen in het bloed wanneer zij een signaal van het zenuwstelsel te ontvangen. Neuro-endocriene cellen worden gevonden door het hele lichaam.

Paragangliomen vormen meestal in de buurt van de halsslagader en langs zenuwbanen in het hoofd, nek en rug. Feochromocytomen vorm in het bijniermerg (het midden van de adrenale klier boven elke nier).

Feochromocytomen en paragangliomen sommige laat de hormonen adrenaline en noradrenaline in het bloed. Dit kan symptomen zoals hoge bloeddruk, bonzende hoofdpijn, opvliegers en hartkloppingen veroorzaken.

Bepaalde erfelijke aandoeningen verhogen het risico van feochromocytoom of paragangliomen. Deze omvatten multipele endocriene neoplasie 2 syndroom, typen A en B, von Hippel-Lindau syndroom en neurofibromatose type 1.

Feochromocytomen en paragangliomen kan goedaardig of kwaadaardig zijn.

Paragangliomen van het hoofd en de nek. Een zeldzame tumor die vaak vormt bij de halsslagader. Het kan ook gevormd langs zenuwbanen in het hoofd en de nek en in andere delen van het lichaam.

Zeldzame kankers opbrengst mogelijke bron van tumorgroei