fasciitis plantaris ziekte

Fasciitis plantaris (PLAN-tur fas-e-I-tis) is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de hiel. Het gaat om pijn en ontsteking van een dikke band van weefsel, de zogenaamde fascia plantaris, die loopt over de bodem van je voet en verbindt uw hielbeen naar je tenen.

Fasciitis plantaris vaak veroorzaakt stekende pijn die meestal optreedt bij uw eerste stappen in de ochtend. Zodra je voet limbers omhoog, de pijn van fasciitis plantaris normaal afneemt, maar het kan terugkeren na lange periodes van staan ​​of na het opstaan ​​vanuit een zittende positie.

symptomen

Fasciitis plantaris komt vooral veel voor in lopers. Bovendien hebben mensen die te zwaar zijn en degenen die schoenen dragen met onvoldoende steun lopen het risico van fasciitis plantaris.

Leeftijd. Fasciitis plantaris komt het meest voor in de leeftijd tussen 40 en 60 .; Bepaalde vormen van lichaamsbeweging. Activiteiten die een hoop stress op uw hiel en de bijgevoegde weefsel – zoals lange afstand lopen, ballet dans en dance aerobics – kunnen bijdragen tot een eerder optreden van de fasciitis plantaris .; Defecte voet mechanica. Omdat het platte voeten, met een hoge boog of zelfs met een afwijkend patroon van het lopen kan een negatieve invloed hebben op de manier waarop het gewicht wordt verdeeld wanneer je staat en zet extra stress op de fascia plantaris .; Zwaarlijvigheid. Bovenmatige ponden zet extra stress op je fascia plantaris .; Beroepen die je blijft op je voeten. Fabrieksarbeiders, onderwijzers en anderen die het grootste deel van hun werk uren lopen of staan ​​op een harde ondergrond kunnen hun fascia plantaris beschadigen.

Plantar fasciitis is een ontsteking van het bindweefsel (fascia plantaris) langs de onderkant van je voet dat je hielbeen verbindt met je tenen. Fasciitis plantaris kan leiden tot hevige pijn in de hiel.

Fasciitis plantaris veroorzaakt meestal een stekende pijn in de onderkant van je voet in de buurt van de hiel. De pijn is gewoonlijk het ergst bij de eerste paar stappen na het ontwaken, maar het kan ook worden veroorzaakt door lange periodes van staan ​​of opstaan ​​uit een zittende positie.

Onder normale omstandigheden, uw fascia plantaris werkt als een schokabsorberende pees, het ondersteunen van de boog in je voet. Indien spanning op die pees te groot wordt, kan het kleine scheurtjes in de fascia creëren. Repetitive stretching en scheuren kan de fascia om geïrriteerd of ontstoken raken.

Gedetailleerde beschrijvingen van uw symptomen; Informatie over medische problemen die je hebt gehad; Informatie over de medische problemen van je ouders of broers en zussen; Alle medicijnen en voedingssupplementen u neemt; Vragen die u wilt naar de dokter te vragen

Factoren die het risico kunnen verhogen op het ontwikkelen van fasciitis plantaris omvatten

Doe uw symptomen ontstaan ​​meestal op een bepaald tijdstip ?; Welke soorten schoenen heb je meestal draag ?; Ben je een loper, of wilt u deelnemen aan een sport die gepaard loopt ?; Heeft u een fysiek veeleisende baan ?; Heb je enig letsel aan uw voeten in het verleden ?; Naast je voet, voel je je pijn ergens anders ?; Wat, als er iets lijkt om uw klachten te verbeteren ?; Wat, als er iets lijkt te verergeren uw klachten?

Oorzaken

Het negeren van fasciitis plantaris kan leiden tot chronische pijn in de hiel die uw reguliere activiteiten belemmert. Als je de manier waarop je loopt om fasciitis plantaris pijn te minimaliseren te veranderen, kun je ook de ontwikkeling van de voet, knie, heup of rugproblemen.

Terwijl je in eerste instantie uw huisarts kan raadplegen, kan hij of zij u doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in voet stoornissen of sportgeneeskunde.

U kunt noteren de volgende informatie

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kunnen voorbehouden tijd te gaan over alle punten die u wilt meer tijd door te brengen. Bijvoorbeeld, kan uw arts vragen

Tijdens het lichamelijk onderzoek, controleert uw arts voor de punten van tederheid in je voet. De locatie van uw pijn kan helpen bij het bepalen van de oorzaak.

Risicofactoren

Meestal geen tests zijn nodig. De diagnose wordt gesteld op basis van de anamnese en lichamelijk onderzoek. Af en toe kan uw arts een röntgenfoto of magnetic resonance imaging (MRI) stellen om ervoor te zorgen dat uw pijn niet wordt veroorzaakt door een ander probleem, zoals een stressfractuur of een beknelde zenuw.

Fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan u in een reeks oefeningen om de fascia plantaris en achillespees te rekken en onderbeen spieren, die je enkel en hiel te stabiliseren versterken. Een therapeut kan u ook leren atletische taping van toepassing zijn op de onderkant van je voet te ondersteunen .; Nacht spalken. Uw fysiotherapeut of arts kan aanbevelen het dragen van een spalk dat je kuit en de boog van je voet strekt zich uit terwijl u slaapt. Dit houdt de fascia plantaris en de achillespees in een verlengde positie ‘s nachts en vergemakkelijkt stretching .; Steunzolen. Uw arts kan voorschrijven off-the-shelf hiel cups, kussens of-maat gemaakte steunzolen (orthesen) om te helpen de druk om je voeten meer gelijkmatig te verdelen.

complicaties

Soms is een X-ray toont een uitloper van het bot uitsteekt naar voren uit het hielbeen. In het verleden werden deze uitlopers van de botten vaak de schuld voor de hiel pijn en operatief verwijderd. Maar veel mensen die uitlopers van de botten op hun hielen hebben geen pijn in de hiel.

Steroïde schoten. Het injecteren van een soort van steroïde medicijnen in de tender gebied kan tijdelijk pijn te verlichten. Meerdere injecties worden niet aanbevolen omdat ze uw fascia plantaris kan verzwakken en mogelijk leiden tot het scheuren, evenals krimpen van het vet pad met betrekking tot uw hielbeen .; Extracorporele Schokgolfbehandeling. In deze procedure worden geluidsgolven gericht ter plaatse van de hiel pijn genezing te stimuleren. Het wordt meestal gebruikt voor chronische fasciitis plantaris die niet heeft gereageerd op meer conservatieve behandelingen. Deze procedure kan leiden tot blauwe plekken, zwelling, pijn, gevoelloosheid of tintelingen en is niet aangetoond dat steeds effectief te zijn .; Chirurgie. Er zijn maar weinig mensen die een operatie nodig om de fascia plantaris van de hiel bot los te maken. Het is over het algemeen alleen een optie als de pijn ernstig is en al het andere faalt. Bijwerkingen zijn een verzwakking van de boog in je voet.

De meeste mensen die hebben fasciitis plantaris te herstellen met conservatieve behandelingen in slechts een paar maanden.

Zorg voor een gezond gewicht. Dit vermindert de stress op je fascia plantaris .; Kies ondersteunende schoenen. Vermijd hoge hakken. Koop schoenen met een lage tot matige hiel, goede ondersteuning van de voetboog en schokabsorptie. Niet op blote voeten gaan, vooral op harde ondergronden .; Draag geen versleten sportschoenen. Vervang je oude sportschoenen voor dat ze stoppen met het ondersteunen en demping je voeten. Als je een loper bent, koop nieuwe schoenen na ongeveer 500 mijl van het gebruik .; Verander je sport. Probeer dan een low-impact sport, zoals zwemmen of fietsen, in plaats van wandelen of joggen .; Solliciteer ijs. Houd een doek bedekte ijslaag op het gebied van pijn gedurende 15 tot 20 minuten drie of vier keer per dag of na activiteit. Of probeer ijs massage. Freeze een met water gevulde kartonnen beker en rol het op de plaats van ongemak gedurende ongeveer 5-7 minuten. Regelmatige ijs massage kan helpen verminderen pijn en ontsteking .; Strek je bogen. Eenvoudige oefeningen thuis kunt uw fascia plantaris, achillespees en kuitspieren rekken.

Voorbereiding voor uw afspraak

Pijnstillers zoals ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen) en naproxen (Aleve) kan de pijn en ontsteking geassocieerd met fasciitis plantaris te verlichten.

Stretchen en spierversterkende oefeningen of het gebruik van gespecialiseerde apparatuur kan verlichting van de symptomen te bieden. Deze omvatten

Wanneer meer-conservatieve maatregelen niet werken, kan uw arts u aanraden

Om de pijn van fasciitis plantaris te verminderen, probeer dan deze zelfzorg tips

Houd elke stretch ten minste 30 seconden – niet stuiteren – en voer een of twee herhalingen twee tot drie keer per dag. Links: Stand zoals afgebeeld, met je rug gestrekt en hak neer. Beweeg uw heupen naar voren totdat je een stuk in je kuit voelen. Switch benen en herhaal. Rechtsboven: Zittend, pak je tenen en trek ze naar u toe tot u een rek in de boog van je voet te voelen. Stretch een voet tegelijk. Rechtsonder: om de spieren te versterken boog, plaats een handdoek op de vloer, pak de handdoek met je tenen en trek het naar u toe. Herhaal dit met de andere voet.

Tests en diagnose

Symptomen en de behandeling van

Behandelingen en drugs

1

Lifestyle en huismiddeltjes

 1

Meer informatie over plantaris fasciitis

)

Meer over Plantaire fasciitis