eierstokkanker

Eierstokkanker is een vorm van kanker die begint in de eierstokken. Vrouwen hebben twee eierstokken, een aan elke kant van de baarmoeder. De eierstokken – elk ongeveer de grootte van een amandel – eitjes (ova) en de hormonen oestrogeen en progesteron.

Eierstokkanker gaat vaak onopgemerkt totdat het zich heeft verspreid in het bekken en de buik. In dit late stadium, ovariale kanker is moeilijk behandelbaar en vaak fataal. Beginnende eierstokkanker, waarbij de ziekte is beperkt tot de eierstok, is eerder met succes worden behandeld.

Operatie en chemotherapie worden algemeen gebruikt tegen eierstokkanker.

Vroeg stadium van eierstokkanker veroorzaakt zelden symptomen. Gevorderd stadium eierstokkanker enkele en specifieke symptomen die vaak verward vaker goedaardige aandoeningen, zoals constipatie of prikkelbare darm veroorzaken.

Tekenen en symptomen van eierstokkanker omvatten

Maak een afspraak met uw arts als u tekenen of symptomen die je zorgen te maken te hebben.

Als je een familiegeschiedenis van eierstokkanker of borstkanker, overleg dan met uw arts over uw risico op eierstokkanker. Uw arts kan u verwijzen naar een klinisch geneticus te bespreken testen voor bepaalde genmutaties die het risico op borst- en eierstokkanker te verhogen. Slechts een klein aantal vrouwen blijken genetische mutaties die leiden tot eierstokkanker.

Wanneer een arts te zien

Soorten eierstokkanker

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van eierstokkanker.

In het algemeen begint kanker bij een genetische mutatie verandert normale cellen in abnormale kankercellen. Kankercellen snel vermenigvuldigen, de vorming van een massa (tumor). Ze kunnen binnenvallen nabijgelegen weefsels en afbreken van de aanvankelijke tumor elders in het lichaam verspreiden (metastaseren).

Wat je kunt doen

Het type cel waarin de kanker begint bepaalt het type eierstokkanker u. Ovarian soorten kanker omvatten

Vragen aan uw arts te vragen

Bepaalde factoren kunnen het risico op eierstokkanker verhogen

Wat te verwachten van uw arts

Geërfde genmutatie. Een klein percentage van eierstok- kanker wordt veroorzaakt door een erfelijke genmutatie. De genen waarvan de kans op ovariumkanker worden borstkanker gen 1 (BRCA1) en borstkanker gen 2 (BRCA2) genoemd. Deze genen werden oorspronkelijk geïdentificeerd in families met meerdere gevallen van borstkanker, die hoe ze hun namen, maar vrouwen met deze mutaties ook een significant verhoogd risico op eierstokkanker.

Staging eierstokkanker

Het gen dat mutaties Lynch syndroom, dat wordt geassocieerd met colonkanker veroorzaken ook een vrouw risico op ovariumkanker.

Stadia van eierstokkanker omvatten

Als je een genetische aanleg voor eierstokkanker, kan uw arts regelmatig bekken imaging en bloedonderzoek raden om het scherm voor de ziekte.

Begin met het maken van een afspraak met uw huisarts, huisarts of gynaecoloog als u tekenen of symptomen die je je zorgen maakt. Als uw huisarts vermoedt dat u eierstokkanker, kunt u worden doorverwezen naar een specialist in vrouwelijke reproductieve kankers (gynaecologische oncoloog). Een gynaecologische oncoloog is een verloskundige en gynaecoloog (OB-GYN) die een aanvullende opleiding in de diagnose en behandeling van eierstokkanker en andere gynaecologische kanker heeft.

In aanvulling op de vragen die u bereid om uw arts te vragen, aarzel dan niet om andere vragen die zich voordoen om u te vragen.

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kunnen de tijd te gaan over punten die u wilt meer tijd besteden aan te maken. U kan worden gevraagd

Uw arts zal waarschijnlijk beginnen met een onderzoek van het bekken

Uw arts kan ook aanbevelen

Artsen gebruiken de resultaten van de operatie te helpen bepalen van de omvang – of het stadium – van uw kanker. stadium van uw kanker helpt bij het bepalen van uw prognose en uw behandeling opties.

Behandeling van eierstokkanker gewoonlijk een combinatie van chirurgie en chemotherapie.

De behandeling gaat over het algemeen het verwijderen van beide eierstokken, de eileiders, de baarmoeder evenals nabijgelegen lymfeklieren en een plooi van vette buik weefsel (omentum), waar eierstokkanker vaak verspreidt. Uw chirurg zal ook zo veel kanker mogelijk uit je buik te verwijderen.

Chirurgie

Minder uitgebreide operatie kan mogelijk zijn als je eierstokkanker in een zeer vroeg stadium werd gediagnosticeerd. Voor vrouwen met stadium I eierstokkanker, chirurgie omvatten het verwijderen van een eierstok en eileider. Deze procedure kan het vermogen om kinderen te krijgen behouden.

chemotherapie

Na de operatie, zult u waarschijnlijk worden behandeld met chemotherapie om de resterende kankercellen te doden. Cytostatica kan worden geïnjecteerd in een ader of rechtstreeks in de buikholte of beide.

Chemotherapie kan worden gebruikt als eerste behandeling bij sommige vrouwen met gevorderde eierstokkanker.

Een diagnose van eierstokkanker kan zeer uitdagend zijn. Hier zijn enkele suggesties die kunnen maken het omgaan met kanker makkelijker

Er is geen zekere manier om eierstokkanker te voorkomen. Maar bepaalde factoren geassocieerd met een lager risico

een bezoek aan uw arts