cysten en vaatziekten

Cysten zijn met vocht gevulde blaasjes of zakken in of op het oppervlak van een eierstok. Vrouwen hebben twee eierstokken – elk ongeveer de grootte en vorm van een amandel – aan weerszijden van de baarmoeder. Eieren (eicellen) te ontwikkelen en te rijpen in de eierstokken en worden vrijgegeven in maandelijkse cycli tijdens de vruchtbare jaren.

Veel vrouwen eierstokcysten op enig moment in hun leven. De meeste cysten aanwezig weinig of geen ongemak en zijn onschadelijk. De meeste cysten verdwijnen zonder behandeling binnen enkele maanden.

symptomen

Echter, cysten – met name die welke zijn gebroken – soms produceren ernstige symptomen. De beste manieren om uw gezondheid te beschermen moeten de symptomen die een belangrijker probleem kan signaleren en om regelmatig bekken examens plannen weten.

Bekkenpijn – een doffe pijn die kan uitstralen naar je onderrug en dijen; Bekkenpijn kort voordat je menstruatie begint of net voordat het eindigt; Bekkenpijn tijdens de geslachtsgemeenschap (dyspareunie); Pijn tijdens de stoelgang of de druk op je darmen; Misselijkheid, braken of gevoelige borsten dergelijks meegemaakt tijdens de zwangerschap; Volheid en zwaarte in de buik; De druk op uw blaas die ervoor zorgt dat je vaker plassen of moeite hebben met geheel uw blaas te legen

De meeste cysten geen symptomen veroorzaken en weg te gaan op hun eigen. Een grote ovariële cyste kunnen buikklachten veroorzaken. Als een grote cyste drukt op je blaas, kunt u de noodzaak om vaker plassen omdat de blaas capaciteit wordt verminderd voelen.

De symptomen van cysten, indien aanwezig, omvatten

Onmiddellijk medische hulp inroepen als u

Plotselinge, hevige buikpijn of pijn in het bekken; Pijn gepaard gaat met koorts of braken

Deze tekenen en symptomen – of die van shock, zoals koude, klamme huid; snelle ademhaling; en duizeligheid of zwakte – geven een noodsituatie en betekenen dat je nodig hebt om een ​​arts te raadplegen meteen.

Folliculaire cyste. Rond het midden van je menstruele cyclus, een ei barst uit zijn follikel en reist de eileider op zoek naar sperma en bemesting. Een folliculaire cyste begint wanneer er iets fout gaat en de follikel niet scheuren of haar ei vrij te geven. In plaats daarvan groeit en verandert in een cyste .; Corpus luteum cyste. Wanneer een follikel releases zijn ei, begint de gescheurde follikel produceren grote hoeveelheden oestrogeen en progesteron voor de conceptie. Deze follikel heet nu corpusluteum. Soms echter de uitstroomopening van het ei afsluit en vochtophoping in de follikel, waardoor het corpus luteum uitgroeien tot een cyste .; De vruchtbaarheidsdrug clomifeen (Clomid, Serophene), die wordt gebruikt om ovulatie te induceren, verhoogt het risico van een corpus luteum cyste ontwikkelen na de ovulatie. Deze cysten niet te voorkomen of te bedreigen als gevolg een zwangerschap.

Oorzaken

De meeste cysten ontstaan ​​als gevolg van de normale functie van de menstruatiecyclus. Deze staan ​​bekend als functionele cysten. Andere soorten cysten ligt veel lager.

Eierstokken groeien normaal cyste-achtige structuren, genaamd follikels per maand. Follikels produceren de hormonen oestrogeen en progesteron en een ei los wanneer je eisprong. Soms is een normale maandelijkse follikel blijft groeien. Als dat gebeurt, is het bekend als een functionele cyste. Er zijn twee soorten functionele cysten

Corpus luteum cyste. Wanneer een follikel releases zijn ei, begint de gescheurde follikel produceren grote hoeveelheden oestrogeen en progesteron voor de conceptie. Deze follikel heet nu corpusluteum. Soms echter de uitstroomopening van het ei afsluit en vochtophoping in de follikel, waardoor het corpus luteum te breiden naar een cyste.

De vruchtbaarheidsdrug clomifeen (Clomid, Serophene), die wordt gebruikt om ovulatie te induceren, verhoogt het risico van een corpus luteum cyste ontwikkelen na de ovulatie. Deze cysten niet te voorkomen of te bedreigen als gevolg een zwangerschap.

Functionele cysten zijn meestal onschuldig, maar zelden pijn veroorzaken, en vaak verdwijnen op hun eigen binnen twee of drie menstruele cycli.

complicaties

Sommige soorten cysten zijn niet gerelateerd aan de normale functie van uw menstruele cyclus. Deze cysten omvatten

Dermoid cysten. Deze cysten kunnen weefsels bevatten, zoals haar, huid of tanden, omdat ze deel uit cellen die eicellen produceren. Ze zijn zelden kwaadaardig .; Cystadenomen. Deze cysten uit ovarieel weefsel en kunnen worden gevuld met een waterige vloeistof of een slijmerige materiaal .; Endometriomas. Deze cysten ontstaan ​​als gevolg van endometriose, een aandoening waarbij baarmoeder endometrium cellen groeien buiten de baarmoeder. Een deel van dat weefsel kan hechten aan uw eierstok en vormen een groei.

Voorbereiding voor uw afspraak

Dermoid cysten en cystadenomen kunnen groot worden, waardoor de eierstok van haar gebruikelijke positie in het bekken te bewegen. Dit verhoogt de kans op pijnlijke draaien van eierstok, genaamd ovaria.

Ovariumtorsie. Cysten die groot geworden, kunnen ertoe leiden dat de eierstok om uit zijn gebruikelijke positie te verplaatsen in het bekken. Dit verhoogt de kans op pijnlijke draaien van eierstok, genaamd ovaria .; Scheuren. Een cyste die breuken kan leiden tot ernstige pijn en leiden tot interne bloeden.

Een folliculaire cyste treedt op wanneer de follikel van de eierstokken niet breekt of het ei los. In plaats daarvan groeien tot het een cyste.

Noteer alle symptomen die u ondervindt. Inclusief alle van uw symptomen, zelfs als je niet denken dat ze in verband .; Maak een lijst van medicijnen en vitaminesupplementen u neemt. Noteer doses en hoe vaak je ze .; Heeft u een familielid of goede vriend begeleiden u, indien mogelijk. U kunt een heleboel informatie worden gegeven bij uw bezoek, en het kan moeilijk zijn om alles te onthouden .; Neem een ​​notebook of notitieblok met u. Gebruik het om te schrijven belangrijke informatie tijdens uw bezoek .; Maak een lijst van vragen aan uw arts te vragen. Lijst eerst uw belangrijkste vragen.

Tests en diagnose

Een folliculaire cyste treedt op wanneer de follikel van de eierstokken niet breekt of het ei los. In plaats daarvan groeien tot het een cyste.

Abnormale veranderingen in de follikel van de eierstokken na een ei is vrijgegeven kan het ei ontsnapping opening veroorzaken af ​​te sluiten. Vocht zich ophoopt in de follikel, en een corpus luteum cyste zich ontwikkelt.

Wat is waarschijnlijk veroorzaakt mijn klachten ?; Wat voor soort testen zou ik nodig ?; Heeft cysten verdwijnen meestal op hun eigen, of moet ik behandeling ?; Heeft u gedrukt materiaal of brochures kan ik mee naar huis nemen met mij? Welke websites raden jullie aan?

Sommige vrouwen krijgen minder voorkomende vormen van cysten die geen symptomen kunnen veroorzaken, maar dat een arts kan vinden tijdens een bekken examen. Cystic ovariële massa’s die zich ontwikkelen na de menopauze kunnen kankercellen (kwaadaardige) zijn. Dat is waarom het belangrijk is om regelmatig bekken examens.

Hoe vaak heb je deze symptomen ?; Hoe lang ben je al ervaren symptomen ?; Hoe ernstig zijn uw klachten ?; Doe je symptomen lijken samen te hangen met je menstruatiecyclus ?; Is er iets verbeteren van uw symptomen ?; Is er iets te maken uw symptomen erger?

Onregelmatig complicaties geassocieerd met cysten omvatten

Je eerste afspraak zal waarschijnlijk met ofwel uw primaire zorgverlener of een arts die gespecialiseerd is in omstandigheden die vrouwen (gynaecoloog) beïnvloeden.

Grootte. Hoe groot is het?; Samenstelling. Is het gevuld met vloeistof, vast of gemengd? Met vloeistof gevulde cysten waarschijnlijk niet kwaadaardig zijn. Degenen die vast of gemengd zijn – gevuld met vloeistof en vaste stof – kan verdere evaluatie nodig om te bepalen of kanker aanwezig is.

Behandelingen en drugs

Omdat afspraken kunnen kort zijn, en het kan moeilijk zijn om alles wat u wilt bespreken onthouden, is het een goed idee om voor te bereiden op voorhand van uw afspraak.

Zwangerschaptest. Een positieve zwangerschapstest kan erop wijzen dat uw cyste is een corpus luteum cyste, die kunnen ontwikkelen wanneer de gescheurde follikel dat uw ei reseals vrijgegeven en vult met vloeistof .; Pelvic echografie. In deze procedure, een wand-achtig apparaat (transducer) verzendt en ontvangt hoogfrequente geluidsgolven (echografie) om een ​​beeld van je baarmoeder en eierstokken te maken op een videoscherm. De arts analyseert het beeld om de aanwezigheid van een cyste bevestigen, te identificeren en de locatie te bepalen of het vaste, gevuld met vloeistof of gemengde .; Laparoscopie. Met behulp van een laparoscope – een slanke, verlichte instrument in je buik ingebracht via een kleine incisie – uw arts kan je eierstokken te zien en verwijder de ovariële cyste. Dit is een chirurgische ingreep die je zal nodig hebben om narcose ondergaan .; CA 125 bloedonderzoek. Bloedspiegels van een eiwit kankerantigen 125 (CA 125) vaak verhoogd bij vrouwen met eierstokkanker. Als u een ovarian cyste die gedeeltelijk vast te ontwikkelen en je bent een hoog risico op eierstokkanker, kan uw arts het niveau van de CA 125 testen in uw bloed te bepalen of uw cyste kwaadaardig zou kunnen zijn. Verhoogde CA 125 niveaus kunnen ook in goedaardige aandoeningen zoals endometriose, vleesbomen en bekken ontstekingsziekte.

Een aantal fundamentele vragen te stellen zijn onder andere

Zorg ervoor dat je helemaal alles wat uw arts u begrijpt. Aarzel niet om uw arts te vragen om informatie te herhalen of follow-up vragen om opheldering te vragen.

het voorkomen

Sommige potentiële vragen uw arts zou kunnen vragen omvatten

Een cyste op de eierstokken kan worden gevonden tijdens een bekken examen. Als een cyste wordt vermoed, artsen adviseren vaak verdere tests om het type te bepalen en of u de behandeling.

Waakzaam wachten. In veel gevallen kun je wachten en opnieuw worden onderzocht om te zien of de cyste gaat weg op zijn eigen binnen een paar maanden. Dit is typisch een optie – ongeacht uw leeftijd – als je geen symptomen en een echo toont u een kleine, met vocht gevulde cyste. Uw arts zal waarschijnlijk adviseren dat u de follow-up bekken echo periodiek om te zien of uw cyste is veranderd in grootte .; De anticonceptiepil. Uw arts kan de pil aanraden om de kans op nieuwe cysten te ontwikkelen in de toekomst menstruele cycli te verminderen. Orale anticonceptiva bieden het extra voordeel van uw risico op eierstokkanker aanzienlijk te verminderen – het risico afneemt hoe langer je de pil te nemen .; Chirurgie. Uw arts kan de verwijdering van een cyste als het groot is, ziet er niet uit als een functionele cyste, groeit, of blijft door middel van twee of drie menstruele cycli. Cysten die pijn of andere symptomen kunnen worden verwijderd .; Sommige cysten kan worden verwijderd zonder het verwijderen van de eierstokken in een handeling die een ovariële cystectomie. In sommige gevallen kan uw arts voorstellen het verwijderen van de aangetaste eierstok en het verlaten van de andere intact in een procedure die bekend staat als oophorectomy .; Als een cystische massa kankerachtig echter uw arts zal waarschijnlijk adviseren een totale hysterectomie plus verwijderen van beide eierstokken en eileiders en baarmoeder. Uw arts zal waarschijnlijk ook aan een operatie als een cystische massa ontstaat op de eierstokken na de menopauze.

Meer informatie over Ovariumcysten

Typisch, artsen aan te pakken een aantal vragen om een ​​diagnose te bepalen en om te helpen bij beslissingen van het management

Om de aard van de cyste te identificeren, kan uw arts de volgende tests of procedures te voeren

De behandeling is afhankelijk van uw leeftijd, het type en de grootte van uw cyste, en uw symptomen. Uw arts kan suggereren

Chirurgie. Uw arts kan de verwijdering van een cyste als het groot is, ziet er niet uit als een functionele cyste, groeit, of blijft door middel van twee of drie menstruele cycli. Cysten die pijn of andere symptomen kunnen worden verwijderd.

Meer over Ovariumcysten

Sommige cysten kan worden verwijderd zonder het verwijderen van de eierstokken in een handeling die een ovariële cystectomie. In sommige gevallen kan uw arts voorstellen het verwijderen van de aangetaste eierstok en het verlaten van de andere intact in een procedure die bekend staat als oophorectomy.

Als een cystische massa kankerachtig echter uw arts zal waarschijnlijk adviseren een totale hysterectomie plus verwijderen van beide eierstokken en eileiders en baarmoeder. Uw arts zal waarschijnlijk ook aan een operatie als een cystische massa ontstaat op de eierstokken na de menopauze.

Hoewel er geen duidelijke manier om de groei van cysten te voorkomen, regelmatig bekken examens zijn een manier om ervoor te zorgen dat veranderingen in je eierstokken zo vroeg mogelijk worden gediagnosticeerd. Bovendien, zijn alert op veranderingen in uw maandelijkse cyclus, met inbegrip van symptomen die de menstruatie die niet typisch zijn voor u of die blijven meer dan een paar cycli kunnen worden voorzien. Praat met uw arts over eventuele wijzigingen die u aangaan.

1

)