buikvliesontsteking

Peritonitis is een ontsteking van het buikvlies – een zijde-achtige vlies dat je innerlijke buikwand en heeft betrekking op de organen in de buik – dat is meestal te wijten aan een bacteriële of schimmelinfectie. Peritonitis kan resulteren uit een breuk (perforatie) in de buik, of als een complicatie van andere medische aandoeningen.

Peritonitis moet direct medische hulp in om de infectie te bestrijden en, indien nodig, om eventuele onderliggende medische aandoeningen te behandelen. Behandeling van peritonitis omvat gewoonlijk antibiotica en, in sommige gevallen, chirurgie. Onbehandeld, peritonitis kan leiden tot ernstige, mogelijk levensbedreigende infectie door je hele lichaam.

Als je die peritoneale dialyse therapie, kunt u helpen peritonitis voorkomen door het volgen van een goede hygiëne voor, tijdens en na de dialyse.

Tekenen en symptomen van peritonitis omvatten

Als je die peritoneale dialyse, peritonitis symptomen kunnen ook

Peritonitis kan levensbedreigend zijn als het niet onmiddellijk is behandeld zijn. Neem contact op met uw arts onmiddellijk als u ernstige pijn of gevoeligheid van de buik, opgeblazen gevoel of een gevoel van volheid in verband met

Als je die peritoneale dialyse, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar onmiddellijk als je dialysevloeistof troebel is, als het witte vlekken, of strengen of klonten (fibrine) bevat, of als het een vreemde geur, vooral als het gebied rondom je tube (katheter) is rood of pijnlijk.

Wanneer een arts te zien

Als je die peritoneale dialyse ondergaan

Infectie van het buikvlies kan gebeuren om verschillende redenen. Meestal veroorzaakt een breuk (perforatie) in de buikwand. Hoewel het is zeldzaam, kan de aandoening ontwikkelen zonder een abdominale breuk. Dit type peritonitis heet spontane peritonitis.

Veelvoorkomende oorzaken van breuken die leiden tot peritonitis omvatten

Als u het ontwikkelen van nieuwe buikpijn of een nieuwe blessure

Peritonitis dat zonder abdominale ruptuur (spontane peritonitis) ontwikkeld is gewoonlijk een complicatie van leverziekte, zoals cirrose. Geavanceerd cirrose veroorzaakt een grote hoeveelheid vochtophoping in de buikholte (ascites). Dat vochtophoping is vatbaar voor bacteriële infectie.

Factoren die het risico verhogen van peritonitis omvatten

Onbehandeld, kan peritonitis verder reiken dan uw buikvlies, waar het kan veroorzaken

Om peritonitis diagnosticeren, zal uw arts met u praten over uw medische geschiedenis en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek. Wanneer peritonitis wordt geassocieerd met peritoneale dialyse, uw tekenen en symptomen, in het bijzonder troebel dialysevloeistof, kan genoeg zijn voor uw arts om de diagnose te stellen.

In gevallen van peritonitis, waarbij de infectie een gevolg van andere medische aandoeningen (secundaire peritonitis) of waar de besmetting ontstaat door vochtophoping in de buikholte (spontane peritonitis) kan zijn, kan uw arts de volgende tests aanbevelen aan een diagnose te bevestigen

De bovenstaande tests kan ook nodig zijn als je die peritoneale dialyse en een diagnose van peritonitis is onzeker na een lichamelijk onderzoek en een onderzoek van de dialysevloeistof.

Het kan nodig zijn om te worden opgenomen in het ziekenhuis voor peritonitis die wordt veroorzaakt door een infectie van andere medische aandoeningen (secundaire peritonitis). De behandeling kan bestaan

Als u peritonitis hebt, kan uw arts adviseren dat u ontvangt dialyse op een andere manier voor enkele dagen, terwijl je lichaam geneest van de infectie. Als peritonitis aanhoudt of terugkeert, kan het nodig zijn om te stoppen met peritoneale dialyse geheel en overschakelen naar een andere vorm van dialyse.

Vaak wordt peritonitis geassocieerd met peritoneale dialyse veroorzaakt door bacteriën rond de katheter. Als je die peritoneale dialyse, neemt u de volgende stappen uit om te voorkomen dat peritonitis

Als je spontane peritonitis hebt gehad of als u peritoneale vochtophoping als gevolg van een medische aandoening, zoals cirrose, kan uw arts antibiotica om peritonitis voorkomen voorschrijven. Als je met een protonpompremmer, kan uw arts u vragen om te stoppen met het gebruik.

Peritonitis kan het gevolg zijn van een burst appendix of traumagerelateerde abdominale letsel.

een bezoek aan uw arts